Hruškový cheesecake
Recept na úžasný tvarohový dort mám od šikovné pekařky Terezy Pohankové. Na korpus potřebujeme 130g hladké mouky, nebo 80g a zbytek doplníme ovesnými vločkami, 20g ořechů jaké máme rádi, 45g cukru, 75g másla, žloutek, špetku soli a 2 – 3 lžíce vody. Z mouky, cukru, ořechů a másla si uděláme drobenku, přidáme žloutek a postupně přiléváme vodu, až se nám udělá kompaktní těsto podobné lineckému. Chvíli ho necháme zchladit v ledničce.
Těsto rozválíme nebo vtlačíme do dortové formy a pečeme při 180 stupních asi 15 minut. Na střední náplň potřebujeme dvě hrušky, které rozkrájíme a necháme chvíli povařit v kastrolu s cukrem, dvaceti gramy másla a hrstí stejných oříšků jako jsou v korpusu. Směs natřeme na vychladlý korpus a připravíme si tvarohovou náplň.
Tvarohová náplň
Na tu potřebujeme 500g tvarohu, ale polovinu můžeme nahradit i sýrem ricotta nebo mascarpone. Vyšleháme s cukrem, přidáme želatinu, která se přidává do krémů za studena, jen se vmíchá a nechá se nabobtnat. Doplníme trochou šlehačky a přidáme na dort.
Nahoru můžeme poklást ořechy, ozdobit čokoládou, zkrátka vším, co nám chutná.
Dort vám ztuhne i v mrazáku za půl hodiny, ale nesmíte na něj zapomenout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka