Hovězí na houbách
Lesy jsou plné hub, takže už možná také nevíte, jak je zužitkovat! Nasušených plátků hub je plný dům, polévky i smaženice se vám pomalu přejídají, a co s nimi dále? Hoďte je pod maso! Jako dítě jsem neměla maso ráda, po hovězím na houbách jsem se mohla utlouct.
U nás doma jsme ho vždycky dělali v tlakovém hrnci, ale podusit je můžete i v normálním hrnci s poklicí.
2 – 3 střední cibule
1kg hovězího masa zadního
sůl, pepř
drcený kmín
400g čerstvých hub nakrájených na kousky
50g anglické slaniny
½ litru hovězího vývaru
Seženeme si pěkné hovězí maso, nejlépe zadní, které nakrájíme na plátky. Mezitím si na sádle osmažíme dvě až tři střední cibule a kousek anglické slaniny. Plátky masa naklepeme z obou stran, nasolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Přidáme maso k cibuli a zprudka opečeme ze všech stran. Podlijeme hovězím vývarem a necháme dusit pod pokličkou. Půl hodiny před dokončením přidáme nakrájené houby a počkáme do změknutí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.