Grilovaný lilek
Kdo griluje, neprohloupí. Už jsme se dozvěděli, že na gril může přijít prakticky cokoliv – všechna masa, ryby, zelenina, bylinky a dokonce i ovoce! Takže pokud máte doma nějakého odmítače masa, nemusíte ho při grilování odhánět, ať se jde najíst jinam. Nabídněte mu třeba lilek – to je zelenina, která je pěkně nasákavá podobně jako cuketa, a tak si ji můžeme ochutit po svém.
Základem je koupit dobrý mladý pevnější plod se světle zeleným koncem. Osobně nedám dopustit na chuť grilovaného lilku s jogurtovou omáčkou s bazalkou.
1 - 2 lilky
bílý jogurt
citrónová šťáva
stroužek česneku
sůl, pepř
lístky bazalky
Před grilováním je dobré lilek nakrájet na plátky, osolit a nechat chvíli vypotit, u některých druhů se tak zbavíme hořké chuti. Plátky pak potřeme lehce olejem a ogrilujeme.
Bílý jogurt stačí ochutit česnekem, solí, pár kapkami citronu a nasekanou bazalkou – přelijeme lilek a je to dokonalé!
Další jednoduchou možností je položit plátky grilovaného lilku na otoustovanou bagetku s kouskem mozzarelly, rajčete a bazalky – máte svačinu, oběd i večeři, co budete chtít.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.