Grilované ovoce

K jaru a létu patří grilování a o tom, že Češi grilují, není pochyb. Na roštu bývá nejčastěji maso, můžeme tam dát ale i zeleninu a ovoce. Například ananas s chilli je vynikající. Měli bychom ale přemýšlet o chutích, jejich kombinacích a pak už jen experimentovat.

„Třeba ananas na grilu s chilli, to je naprosto vynikající záležitost. Ananas rozkrájíme na velké plátky, zkaramelizuje to, obalí se to,“ radí třebíčský kuchař Michal Vystrčil.

„Dá se grilovat všechno. Dělám třeba dezerty z banánů, jablek a hrušek. Jen to na másle prohodím na pánvi, přidám kokos, javorový sirup a během deseti minut to podávám. Opět luxusní dezert,“ dodává kuchař.

Na grilu je výborná další kombinace – žampiony s balzamikovým octem a celým česnekem. „Žampiony dáme do toho octa vrchem nahoru. Oni pouštějí vodu a to se potom spustí zpátky.“

O česneku Michal Vystrčil vypráví s velkým zaujetím. „Česneku v celku se lidi bojí. Já ho dávám celý, když vařím omáčku nebo peču, hodím ho tam i se slupkou,“ říká kuchař.

autor: dak