Gnocchi s houbami a ořechy

Bramborové nočky – italské gnocchi – patří k mým oblíbeným základům pro běd, protože jsou velmi rychle hotové – dvě, tři minuty ve vroucí vodě a je to.

Kromě klasické letní úpravy s rajčaty a bazalkou, se sýrem a špenátem, se slaninou a tak dále, jsou skvělé i v podzimní variantě s houbami a ořechy!

Než nočky uvaříme, připravíme si větší pánev a na té rozpustíme 2 lžíce másla a trochu olivového oleje.

Ingredience
  • 500 g italských gnocchi
  • 1 stroužek česneku
  • 350 – 400 g žampionů (čerstvých hub z lesa, pokud rostou)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce pesta
  • 100 g vlašských ořechů
  • bylinky (petržel, bazalka, rukola)
  • strouhaný parmezán
  • sůl, pepř

Pokud máte úrodu čerstvých hub lesa, byla by škoda je nevyužít, ale když nerostou nebo není sezóna, výborně chutnají i žampiony, kterých můžeme pořídit tak 40 deka nebo méně a přidat k nim kousek hlívy ústřičné.

Houby nakrájíme na plátky a opečeme, když změknou, přidáme k nim na plátky nakrájený česnek, sůl, pepř a tři lžíce pesta s výrazně oříškovou chutí.

Uvařené noky přidáme na závěr, stejně jako nasekané bylinky – petržel a rukolu, může být i bazalka.

Promícháme a podáváme s hrstí vlašský ořechů, které můžeme předtím opražit nasucho na jiné pánvi, aby jejich chuť také ještě více vynikla.

Posypeme parmazánem, a ještě čerstvými bylinkami a máme úžasné jídlo. 

autor: dak