Francouzské brambory

Mezi všemi těmi grilovacími recepty a specialitami ze světových kuchyní by se na našem stole občas mohla objevit taky nějaká česká klasika, co třeba francouzské brambory? Co dům dal, pár zbytků z ledničky, osvědčený postup a skvělá dobrota je na světě. Táborová kuchařka Draha Dítětová navrhuje z vlastní zkušenosti francouzské brambory jako jídlo, které chutná všem – dětem na táborech i jejímu muži.

1 kg brambor vařených ve slupce
250 g uzeného masa
2 vařená vejce
2 vejce rozšlehaná
250 ml smetany ke šlehání
4 cibule
sádlo

„Francouzské brambory dělám z vařených brambor, k tomu přidám nějakou uzeninu, cibuli, zalévám je vajíčkem a zapékám v troubě. Může k nim být kyselá okurka, ale my je doma milujeme s nakládanou červenou řepou,“ říká kuchařka.

Na kilo brambor uvařených ve slupce použijeme čtvrt kila masa – uzeninu můžeme nahradit uzenou krkovičkou nebo kýtou, přidáme 4 velké cibule, sůl, pepř, vajíčka a smetanu. Nejlépe francouzské brambory chutnají, když si nejdříve nakrájíme cibuli na kolečka a necháme ji zkaramelizovat na pánvi. Dvě vajíčka uvaříme natvrdo a další dvě rozšleháme.

Do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku položíme plátky brambor, maso, cibuli, vajíčka. Každou vrstvu osolíme a opepříme a nahoru se můžeme zbavit i nějakého toho zbytku sýra, když jej nastrouháme. Zalijeme vajíčky se smetanou a zapečeme v troubě na 160 stupňů.

autor: dak