Farmářská bramboračka

Když Region vyrazí za seniory do domovů po celém kraji, vždycky se na těchto cestách dozvíme nějaké recepty z dob, kdy jsme ještě nebyli na světě. A protože je chladné roční období nejlepší pro husté horké polévky, ptala jsem se v domově pro seniory ve Velkém Meziříčí paní Květy Šanderové na polévku.

Když vzpomínala, jak chodívala do lesa na houby, zářily jí oči: „Bramboračku jsme nejčastěji dělávali, takovou obyčejnou. Hupli jsme do lesa na houby, nakrájeli kuřátka, jak bývají nebo hřiby,“

Do farmářské bramboračky ještě kromě hub a brambor patří samozřejmě zelenina a to nejzdravější, co si můžeme dát – kroupy.

Na polévku:

150g krup
3 brambory
5g sušených hub nebo hrst čerstvých
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
2 stroužky česneku
1 – 2 lžíce sádla
sůl, kmín, libeček

„Brambory, kroupy a zelenina všechna: mrkev a cibule a česnek se do toho namačkal a tak,“ vzpomíná paní Šanderová. Úplně tu vůni cítím. Ale začněme po pořádku – nejprve si hrst, asi 15 deka krup propláchneme vřelou vodou, hodíme do hrnce na sádlo, osmahneme a zalijeme studenou vodou.

Než se kroupy uvaří do poloměkka, nakrájíme si na kostičky brambory, kořenovou zeleninu, cibuli a houby. Pokud nemáte čerstvé, klidně sáhněte do nasušených zásob z léta a chvíli je nechte namočené. Když krupky trochu změknou, všechno přihodíme do polévky a dochutíme solí, prolisovaným česnekem a třeba kmínem nebo libečkem.

K farmářské bramboračce se hodí dobrý chléb.

autor: dak