Dýňový koláč se špenátem

Dnešní koláč se vám bude hodit k večeři nebo jako slané pohoštění o víkendu, bude totiž s dýní, špenátem a česnekem. Zdenka Palátová z třebíčské pekárny Vrátka říká, že dýně je univerzální rostlinná surovina, která se dá použít na slané i sladké vaření. Sladký koláč už jsme tu měli, tak se pustíme do slaného.

Nejprve potřebujeme těsto na koláč, které je velmi jednoduché.

Na těsto:

180g hladké mouky
1 ½ zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
40g cukru
1 vejce
75g změklého másla nebo margarínu

V míse smícháme 180 gramů hladké mouky se lžičkou prášku do pečiva, a špetkou soli, Přidáme vajíčko a 75 gramů změklého másla a na válu zpracujeme v hladké těsto. Vyválíme placku, kterou vložíme do vymazané formy a pořádně přitiskneme ke kraji.

Zbytek receptu nám obstará upravená rozvařená dýně. Hokkaidó nakrájíme na menší kousky i se slupkou, ale z velké dýně jen samotnou dužinu. V kastrolu rozvaříme na pyré, osolíme a k němu přidáme podle rady Zdenky Palátové pár výrazných ingrediencí: „Dáme tam trochu česneku, pepř, najemno nasekané špenátové listy a nahoru nastrouháme sýr.“

Přidat můžete samozřejmě i osmaženou slaninu, šunku nebo třeba i solené pražené oříšky. Koláč zapečeme v troubě dozlatova.

autor: dak