Dušená hovězí líčka na červeném víně, bramborové šišky s pomerančovým máslem a mákem
Autorem receptu na Dušená hovězí líčka na červeném víně, bramborové šišky s pomerančovým máslem a mákem je šéfkuchař Radniční restaurace v Jihlavě Libor Homolka.
500g hovězích líček
100g oleje
kořenová zelenina
divoké koření sůl,pepř
50g rajský protlak
0,5l červeného vína
tymián
2x cibule
0,5l zeleninový nebo hovězí vývar
750g brambory
120g hrubé mouky
150g krupičky
2 vejce
sůl
kůra z pomeranče
50g másla
mletý mák
Očištěná líčka osolíme a opepříme. Opečeme v hrnci a vyndáme. Do výpeku vložíme očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu a restujeme dozlatova. Přidáme nakrájenou cibuli a dále restujeme vše společně.
Přidáme protlak, opečená líčka, zalijeme vínem a vývarem, dáme bylinky a dusíme doměkka. Líčka vyndáme, omáčku propasírujeme přes hustý cedník a případně dochutíme.
Šišky: syrové brambory nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, vejce a osolíme. Z těsta vytvoříme šišky, které vaříme v osolené vodě cca 5minut. Na talíři přelijeme šišky rozpuštěným máslem smíchaným s pomerančovou kůrou a posypeme mákem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.