Dort Jadran
S vlašskými ořechy všechno chutná lépe. Mezi našimi posluchačkami koluje recept na přímo úžasný dort Jadran s vysokou krémovou náplní z vlašských ořechů.
Poslechněte si, jak na něj od Jany Pospíšilové ze Žďáru nad Sázavou. Začneme piškotovým korpusem, který upečeme v dortové formě.
Potřebujeme:
5 vajec
5 lžic pískového cukru
5 lžic mouky (3 polohrubé, 2 hladké)
prášek do pečiva
20 dkg másla
Náplň:
20 dkg mletých vlašských ořechů
20 dkg pískového cukru
2 dcl mléka
Tyto tři ingredience se krátce povaří – právě tím vytvoří lahodnou krémovou ořechovou hmotu.
Ale aby byla na dortu pěkně vysoká a ořechy vynikly, potřebujeme ji zpracovat ještě dále.
Našleháme 20dkg másla a až jsou povařené ořechy s cukrem a mlékem vychladlé, zamícháme do nich vyšlehané máslo.
Hmotu pak potřeme na také vychladlý korpus a můžeme ozdobit. Nahoru můžeme podle Jany Pospíšilové dát šlehačku a tu znovu posypat oříšky, děti prý ale dávají přednost strouhané čokoládě.
Související
-
Piškotové bábovičky
Nadýchaná bábovka se dá upéct v tolika verzích, že by nám na ně v tomto pořadu možná nestačil ani celý rok. A každé by byla vynikající.
-
Mrkvové přehýbance
Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.
-
Jablka v županu
Víte proč jablka ve vodě plavou? Protože v každém je skoro čtvrtina vzduchu, který je nadnáší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.