Domácí paštika

Kdo dokáže doma zpracovat všechno maso z celého zvířete, ten se nám dnes zdá jako král kuchyně.

Takové ale byly všechny naše babičky nebo maminky. Když se zabíjelo prase nebo drůbež, nepřišel nazmar ani kousek. Paní Marie Jandová z Drahonína to dokáže dodnes a určitě není sama.

Na paštiku z kachních jater:

750 g kachních jater (část možno nahradit kuřecími)

Cibule

Koření – bobkový list, tymián, jalovec apod.

1 litr vývaru

Sůl, pepř

Na paštiku z vepřového:

450 g vepřových jater

Tučné vepřové z hlavy

Sůl, pepř

Koření dle chuti

1 l ovarové polévky

Její vyprávění, jak dělá játrovou paštiku, je učiněný kuchařský koncert: „Dělám ji z vepřového, z vepřových jater, nebo když zabíjíme kačeny, tak vezmu sádlo a to vyškvařím i s těmi kousky, škvarečky, a ty dám a sádlo dám do toho. Přidám kuřecí játra, cibulku a ochutíme si to podle sebe – sůl, pepř, bobkový list, tymián, divoké koření, co má kdo rád.“

Dobrá játra, tučnější maso

Důležité je mít dobrá játra, tučnější maso, koření, které nám chutná nebo cokoli na dochucení – třeba cibulku, česnek, bylinky či kombinaci více druhů koření, sůl a pepř. Paní Marie také doporučuje všechno rozmixovat dohladka, aby vznikla jemná paštika a po naporcování do skleniček jimi pravidelně otáčet, aby se tuk rozložil.

„Je lepší tam dát více ovarového masa, tučnější maso z hlavy, a když je to všechno hotové, tak tam přidám asi litr ovarové polévky, všechno to znovu rozšlehám a dávám do sklenek. Nechám to asi ¾ té skleničky, protože je to tučné, aby to mohlo stoupat a klesat. Když to chladne, tak to musíte protřepávat, aby vám nezůstal usazený omastek. Tuk se rozloží a paštika je pak taková jemná,“ uzavírá paní Marie Jandová.

autor: dak