Domácí müsli
Ráno máme rádi sladké snídaně. Aby byly zdravé, neměly by být sladké moc a měly by obsahovat důležité bílkoviny.
Co se cukrů týká, tak jen cukry užitečné, které nám dodají hodně energie na dlouho dobu – jako jsou třeba v medu, oříškách, obilovinách nebo suchých plodech.
Radu, jak si vyrobit müsli doma, abychom se vyhnuli nadměrnému množství cukrů, má lektorka ajurvédy Iva Georgievová.
hrst loupaných mandlí
150 g ovesných vloček
lžíce medu
150 g bílého jogurtu
„Já doporučuju oloupat a nasekat mandle a dát je nasucho pražit a přidat potom ovesné vločky s klíčky, to je důležité a pomalinku nasucho restovat. Pokud nechceme přidávat cukr, je to všechno. Kdo chce sladit, může použít med, já dávám domácí med ráda,“ říká Iva Georgievová.
Jednoduchou kombinaci mandlí, vloček a medu můžeme doplnit hrstí rozinek nebo na kousky nakrájeného čerstvého ovoce.
Teď to budeme mít snadné, dozrávají jablka, hrušky, k mání jsou broskve, švestky, a ve všem je spousta přírodního cukru. Směs dobře promícháme s kvalitním tučným bílým jogurtem a o vydatnou snídani máme postaráno.
Související
-
Citrónové minimufiny s matcha krémem
Na oslavy, jako pohoštění ke kávě nebo i pro děti na odpolední svačinku můžeme upéct malé světlé muffiny s výrazně citrónovou chutí.
-
Mandlové mléko
Není to mléko, ale říkáme mu tak. Ořechové nebo mandlové mléko – nemléko se dá použít všude tam, kde je běžné mléko kravské.
-
Sázená vejce - volská oka na několik způsobů
Když už nevíme, co vařit, poslouží jako rychlý oběd cokoli s vejci. Omeleta, španělská tortilla, knedlík s vajíčkem nebo takzvané volské oko neboli sázené vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.