Dokonalá čokoládová poleva
Polít například dort čokoládou není samo o sobě nic složitého. Docílit ale dokonalé chuti polevy, jejího charakteristického praskání a také lesklosti, to už vyžaduje určité umění. Zeptali jsme se Venduly Burešové z jihlavské čokoládovny.
„Chceme-li mít na dortu lesklou polevu, aby byla tvrdá, na křupnutí, která se potom krájí horkým nožem, je ideální rozpustit si ve vodní lázni kvalitnější čokoládu, alespoň s padesáti procenty kakaa, protože tam je i trochu cukru,“ vysvětluje Vendula Burešová.
„K tomu přidáme máslo. Pokud nemáme kakaové, přidáme normální a vyředíme to do normální tekuté konzistence. Máte-li rádi polevu matnou, přiléváme šlehačku nebo smetanu a vznikne nám čokoládová ganáž.“
Ganáž je ideální k tvarování na dortu, můžeme vzít nůž a dort takříkajíc čokoládou namazat. Navíc se z ní dají vyrábět různé tvary, tisknout do ní obrázky.
Poměr čokolády a másla ale není jedna ku jedné, tak jak bychom předpokládali. „To rozhodně ne. Když vezmu 250g čokolády, přidala bychom 50 – 70g másla,“ dodává Vendula Burešová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.