Dobroty z rakytníku řešetlákového

Rakytník řešetlákový je keř s nádherně oranžovými bobulemi, které jsou nesmírně zdravé. Proto se v dnešní době znovu začal používat k výrobě sirupu, bonbónů, olejů nebo džemů. Džem z rakytníku si můžeme vyrobit i doma.

Kilo bobulí se povaří, propasíruje, znovu se povaří, přidá se kilo cukru a znovu povaří asi pět minut. Dál je to stejné jako při výrobě běžného džemu. Podle Aleny Novákové z mlékárny Luka se rakytníkový džem hodí do bílého jogurtu. „V této podobě se také do našeho těla dostanou jeho užitečné látky,“ říká.

Rakytník se přidává i do oblíbených domácích pečených čajů. V přírodní formě má pěknou barvu, ale po tepelném zpracování už tolik ne. Proto se při výrobě pečeného čaje míchá s lesními plody a jiným ovocem.

autor: dak