Dobroty z rakytníku řešetlákového
Rakytník řešetlákový je keř s nádherně oranžovými bobulemi, které jsou nesmírně zdravé. Proto se v dnešní době znovu začal používat k výrobě sirupu, bonbónů, olejů nebo džemů. Džem z rakytníku si můžeme vyrobit i doma.
Kilo bobulí se povaří, propasíruje, znovu se povaří, přidá se kilo cukru a znovu povaří asi pět minut. Dál je to stejné jako při výrobě běžného džemu. Podle Aleny Novákové z mlékárny Luka se rakytníkový džem hodí do bílého jogurtu. „V této podobě se také do našeho těla dostanou jeho užitečné látky,“ říká.
Rakytník se přidává i do oblíbených domácích pečených čajů. V přírodní formě má pěknou barvu, ale po tepelném zpracování už tolik ne. Proto se při výrobě pečeného čaje míchá s lesními plody a jiným ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.