Dobroty z rakytníku řešetlákového
Rakytník řešetlákový je keř s nádherně oranžovými bobulemi, které jsou nesmírně zdravé. Proto se v dnešní době znovu začal používat k výrobě sirupu, bonbónů, olejů nebo džemů. Džem z rakytníku si můžeme vyrobit i doma.
Kilo bobulí se povaří, propasíruje, znovu se povaří, přidá se kilo cukru a znovu povaří asi pět minut. Dál je to stejné jako při výrobě běžného džemu. Podle Aleny Novákové z mlékárny Luka se rakytníkový džem hodí do bílého jogurtu. „V této podobě se také do našeho těla dostanou jeho užitečné látky,“ říká.
Rakytník se přidává i do oblíbených domácích pečených čajů. V přírodní formě má pěknou barvu, ale po tepelném zpracování už tolik ne. Proto se při výrobě pečeného čaje míchá s lesními plody a jiným ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.