Dášin vaječný koňak
Nevím, jestli si dovedete představit Vánoce bez domácího vaječného koňaku, ale já rozhodně ne. Vlastně už od dětských let, kdy jsem dostávala vždycky jen líznout na špičku jazyka. Výroba domácího koňaku je pro mě spojená se společnými chvílemi s maminkou, a to je na tom asi to nejlepší. Možná mnohem lepší než závěrečné koštování hotové dobroty.
- 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka
- 4 – 5 žloutků
- kapka mléka na zředění
- 250 - 300ml rumu
Nejprve si nachystáme nějaký šikovný ruční nebo elektrický mixér s metličkami, které likér důkladně promíchají. Do vhodné nádoby přelijeme kondenzované mléko a důkladně stěrkou vytřeme celou plechovku. Přidáme žloutky a dolijeme rumem. Rozmixujeme a ochutnáme poprvé .
Na případné zředění použijeme i kapku mléka, nebo o něco více rumu, podle toho, jestli se bude koňak podávat jen zvyklým dospělým nebo budou chtít ochutnat i dámy, které to nechtějí přehánět. Přislazovat není třeba, kondenzované mléko je sladké dost. Rozmixujeme a ochutnáme podruhé.
Pokud je koňak akorát, slijeme jej do ozdobné lahve a zazátkujeme. Vlastně mám ještě jednu radu – koňak do lahve přecedíme přes jemné sítko, ať v něm nejsou kousky vajec. Bakterií z vajec se bát nemusíte, v tom množství alkoholu nepřežijí, to mám vyzkoušeno.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.