Dášin vaječný koňak

Nevím, jestli si dovedete představit Vánoce bez domácího vaječného koňaku, ale já rozhodně ne. Vlastně už od dětských let, kdy jsem dostávala vždycky jen líznout na špičku jazyka. Výroba domácího koňaku je pro mě spojená se společnými chvílemi s maminkou, a to je na tom asi to nejlepší. Možná mnohem lepší než závěrečné koštování hotové dobroty.

Ingredience
  • 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka
  • 4 – 5 žloutků
  • kapka mléka na zředění
  • 250 - 300ml rumu

Nejprve si nachystáme nějaký šikovný ruční nebo elektrický mixér s metličkami, které likér důkladně promíchají. Do vhodné nádoby přelijeme kondenzované mléko a důkladně stěrkou vytřeme celou plechovku. Přidáme žloutky a dolijeme rumem. Rozmixujeme a ochutnáme poprvé .

Na případné zředění použijeme i kapku mléka, nebo o něco více rumu, podle toho, jestli se bude koňak podávat jen zvyklým dospělým nebo budou chtít ochutnat i dámy, které to nechtějí přehánět. Přislazovat není třeba, kondenzované mléko je sladké dost. Rozmixujeme a ochutnáme podruhé.

Pokud je koňak akorát, slijeme jej do ozdobné lahve a zazátkujeme. Vlastně mám ještě jednu radu – koňak do lahve přecedíme přes jemné sítko, ať v něm nejsou kousky vajec. Bakterií z vajec se bát nemusíte, v tom množství alkoholu nepřežijí, to mám vyzkoušeno.

autor: dak