Dášin vaječný koňak
Nevím, jestli si dovedete představit Vánoce bez domácího vaječného koňaku, ale já rozhodně ne. Vlastně už od dětských let, kdy jsem dostávala vždycky jen líznout na špičku jazyka. Výroba domácího koňaku je pro mě spojená se společnými chvílemi s maminkou, a to je na tom asi to nejlepší. Možná mnohem lepší než závěrečné koštování hotové dobroty.
- 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka
- 4 – 5 žloutků
- kapka mléka na zředění
- 250 - 300ml rumu
Nejprve si nachystáme nějaký šikovný ruční nebo elektrický mixér s metličkami, které likér důkladně promíchají. Do vhodné nádoby přelijeme kondenzované mléko a důkladně stěrkou vytřeme celou plechovku. Přidáme žloutky a dolijeme rumem. Rozmixujeme a ochutnáme poprvé .
Na případné zředění použijeme i kapku mléka, nebo o něco více rumu, podle toho, jestli se bude koňak podávat jen zvyklým dospělým nebo budou chtít ochutnat i dámy, které to nechtějí přehánět. Přislazovat není třeba, kondenzované mléko je sladké dost. Rozmixujeme a ochutnáme podruhé.
Pokud je koňak akorát, slijeme jej do ozdobné lahve a zazátkujeme. Vlastně mám ještě jednu radu – koňak do lahve přecedíme přes jemné sítko, ať v něm nejsou kousky vajec. Bakterií z vajec se bát nemusíte, v tom množství alkoholu nepřežijí, to mám vyzkoušeno.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.