Cuketová tortilla

Cukety mohou dorůst obřích rozměrů a my si pak lámeme hlavu, co s nimi. Rozhodně je nenecháme zkazit, to by byla škoda.

Jeden ne příliš známý tip bych tu pro vás měla, na cuketovou tortillu. Tortilla je španělská placka, kde jsou hlavní ingrediencí brambory a vajíčka. Dochutit se pak dá čímkoliv, a my do ní můžeme využít právě velké množství strouhané cukety.

3-4 malé cukety

1 cibule

1 brambor

lžíce másla

8 vajec

100 g sýra gouda

špetka muškátového květu

sůl, pepř

Buď vezmeme takové čtyři menší kousky, nebo jednu řádně velkou cuketu. Potřebovat budeme i menší cibuli, bramboru, osm vajec, dobrý sýr, lžíci másla a koření. Na máslo vhodíme nakrájenou cibuli, za chvíli přidáme bramboru na velmi jemné plátky a nahrubo strouhanou cuketu.

Opékáme asi pět minut, než začne zelenina chytat světle hnědou barvu.

Mezitím si v misce rozšleháme vajíčka s nastrouhaným sýrem, třeba goudou, okořeněná solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Zalijeme jimi směs na pánvi a počkáme, až vajíčka ztuhnou.

V této fázi Španělé svou běžnou tortillu stáhnou opatrně z pánvičky na talíř a překlopí ji zpátky, aby se vajíčka se sýrem dopekla i z druhé strany. Jestli ale máte doma horní gril, můžete vajíčka dopéct z horní strany i v něm. Cuketová tortilla se dá také připravit s kousky masa (na fotografii), s chilli papričkou nebo s další zeleninou, to je docela na vás. Podává se se salátem nebo vařenými brambory.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.