Cookies s lískovými oříšky

Domácí koláče, bábovky, buchty i sušenky jsou skvělou příležitostí, aby se v kuchyni sešli třeba rodiče s dětmi nebo prarodiče s vnoučaty a při společném pečení si užili spoustu zábavy.

Když se takhle pustí do sušenek s kousky čokolády a oříšků, navíc si pak pochutnají a budou mít i pěkné vzpomínky. Chocolate chip cookies, které k nám přišly ze zámoří, už známe, ale klasický recept se dá vylepšit o chuť zkaramelizovaného cukru a lískových oříšků!

Ingredience
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • půl lžičky jedlé sody
  • 50 g lískových oříšků
  • 100 g másla
  • 120 g cukru krystal
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěné čokolády

Jak na to? Vezmeme 15 deka hladké mouky a promícháme ji s lžičkou prášku do pečiva a půl lžičkou jedlé sody. Lískové oříšky si nasekáme nahrubo, aby byly ty větší opečené kousky v sušenkách poznat! Půlku čokolády, tedy padesát gramů, nasekáme také na větší kousky. Potom si vyšleháme 100 g másla a 100 g krystalového cukru do pěny, a přišleháme jedno vejce.

Vyšlehané máslo s cukrem a vajíčkem přidáme k mouce, promícháme těsto a přidáme čokoládu a lískové oříšky. Těsto dáme do chladna asi na hodinu odležet, proto z něj tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe, protože se roztečou na sušenky.

Každou ještě posypeme třtinovým cukrem, který při pečení lehce zkaramelizuje. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 15 minut, ale raději je pečlivě hlídejte. Po vypnutí trouby mohou ještě pět minut dojít, a teprve pak je dáme vychladnout.

autor: dak