Cookies s lískovými oříšky
Domácí koláče, bábovky, buchty i sušenky jsou skvělou příležitostí, aby se v kuchyni sešli třeba rodiče s dětmi nebo prarodiče s vnoučaty a při společném pečení si užili spoustu zábavy.
Když se takhle pustí do sušenek s kousky čokolády a oříšků, navíc si pak pochutnají a budou mít i pěkné vzpomínky. Chocolate chip cookies, které k nám přišly ze zámoří, už známe, ale klasický recept se dá vylepšit o chuť zkaramelizovaného cukru a lískových oříšků!
- 150 g hladké pšeničné mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- půl lžičky jedlé sody
- 50 g lískových oříšků
- 100 g másla
- 120 g cukru krystal
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěné čokolády
Jak na to? Vezmeme 15 deka hladké mouky a promícháme ji s lžičkou prášku do pečiva a půl lžičkou jedlé sody. Lískové oříšky si nasekáme nahrubo, aby byly ty větší opečené kousky v sušenkách poznat! Půlku čokolády, tedy padesát gramů, nasekáme také na větší kousky. Potom si vyšleháme 100 g másla a 100 g krystalového cukru do pěny, a přišleháme jedno vejce.
Vyšlehané máslo s cukrem a vajíčkem přidáme k mouce, promícháme těsto a přidáme čokoládu a lískové oříšky. Těsto dáme do chladna asi na hodinu odležet, proto z něj tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe, protože se roztečou na sušenky.
Každou ještě posypeme třtinovým cukrem, který při pečení lehce zkaramelizuje. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 15 minut, ale raději je pečlivě hlídejte. Po vypnutí trouby mohou ještě pět minut dojít, a teprve pak je dáme vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka