Cizrnový falafel
Slovo falafel zní legračně – jde ale o skvělou pochoutku, se kterou se můžeme setkat už i u nás v bistrech a pouličních občerstveních orientálního typu.
Falafel je běžný a velmi levný pokrm na středním východě, všude tam, kde se jí pita chléb a plní vším možným. Falafel si rádi vybírají vegetariáni, protože v kuličkách z cizrny nebývá maso, ale i za člověka, který má maso rád, vám můžu odpřisáhnout, že u falafelu je to jedno.
- 400 g konzervované cizrny
- 100 g hladké mouky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- olej
- sůl, pepř
A jak si ho připravit doma? Není to nic těžkého, jen si z nákupu přineseme pár věcí, které možná ve spíži běžně nenajdeme – plechovku cizrny v mírně slaném nálevu, římský kmín, koriandr, a pak ty běžné věci, jako mouku, česnek, cibuli a olivový olej.
Cizrnu si nejprve rozmixujeme i s nálevem a přidáme do ní jemně nakrájenou cibuli a tři prolisované stroužky česneku. Promícháme s kořením – dvěma lžičkami římského kmínu, lžičkou mletého koriandru, špetkou soli a pepře a zahustíme deseti deky hladké mouky. Vyrobíme těsto a necháme je odpočinout asi dvě hodiny v ledničce.
Pak si v pánvi rozpálíme hlubší vrstvu oleje, z těsta modelujeme menší kuličky, které můžeme obalit v mouce, aby nelepily, a osmažíme dozlatova. Normálně bychom měli vzít kapsy pita chleba, naplnit je kuličkami přidat salát a nějaký dip, ale vtip je v tom, že falafel chutná i s jinou přílohou, třeba s kuskusem, nebo jenom se salátem, a dá se pojídat i samotný jako pikantní kulaté jednohubky.
Související
-
Cizrna na paprice
Naše rodina miluje kuře na paprice – téměř stejné chutě má jídlo, které můžeme podávat i o postních dnech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.