Cizrnový falafel

Slovo falafel zní legračně – jde ale o skvělou pochoutku, se kterou se můžeme setkat už i u nás v bistrech a pouličních občerstveních orientálního typu.

Falafel je běžný a velmi levný pokrm na středním východě, všude tam, kde se jí pita chléb a plní vším možným. Falafel si rádi vybírají vegetariáni, protože v kuličkách z cizrny nebývá maso, ale i za člověka, který má maso rád, vám můžu odpřisáhnout, že u falafelu je to jedno.

Ingredience
  • 400 g konzervované cizrny
  • 100 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • olej
  • sůl, pepř

A jak si ho připravit doma? Není to nic těžkého, jen si z nákupu přineseme pár věcí, které možná ve spíži běžně nenajdeme – plechovku cizrny v mírně slaném nálevu, římský kmín, koriandr, a pak ty běžné věci, jako mouku, česnek, cibuli a olivový olej.

Cizrnu si nejprve rozmixujeme i s nálevem a přidáme do ní jemně nakrájenou cibuli a tři prolisované stroužky česneku. Promícháme s kořením – dvěma lžičkami římského kmínu, lžičkou mletého koriandru, špetkou soli a pepře a zahustíme deseti deky hladké mouky. Vyrobíme těsto a necháme je odpočinout asi dvě hodiny v ledničce.

Pak si v pánvi rozpálíme hlubší vrstvu oleje, z těsta modelujeme menší kuličky, které můžeme obalit v mouce, aby nelepily, a osmažíme dozlatova. Normálně bychom měli vzít kapsy pita chleba, naplnit je kuličkami přidat salát a nějaký dip, ale vtip je v tom, že falafel chutná i s jinou přílohou, třeba s kuskusem, nebo jenom se salátem, a dá se pojídat i samotný jako pikantní kulaté jednohubky.

autor: dak

Související

  • Cizrna na paprice

    Naše rodina miluje kuře na paprice – téměř stejné chutě má jídlo, které můžeme podávat i o postních dnech.