Citronová sůl

Lehká jídla patří k létu, často si dáváme bílé drůbeží maso nebo ryby, a tak je to správně. Ryba vám bude naprosto úžasně chutnat s citronovou solí. Samozřejmě si ji můžete koupit, ale pokud dáváte přednost vlastní výrobě, můžete také ovlivnit kolik čeho přidat, aby vám chutnala nejlépe. Základní postup nám poradí Marta Šimberská.

Potřebujeme:

1 balíček hrubé mořské soli
citronová kůra (jen žlutá část)
citronová šťáva z 1 citronu
snítka rozmarýnu
černý pepř
1 – 2 chilli papričky

Citronovou kůru nakrájíme nožem na tenké nudličky, ale nestrouháme, aby se později při sušení v troubě nespálila na prach. Lístky rozmarýnu stačí stáhnout se stonku a přimíchat k soli, přidat nahrubo namletý černý pepř a kdo má rád pálivější, může přidat i jednu nebo dvě chilli papričky. Mohou být i čerstvé, protože v troubě se také vysuší.

Hotovou směs rozložíme na pekáček (na pečící papír) a necháme sušit v troubě na nízkou teplotu. Občas promícháme, vyzkoušíme, jestli se nepálí.

Když je citronová sůl hotová, přesypeme ji do uzavíratelné nádobky a můžeme ji v kuchyni využívat v létě i v zimě. Obzvláště na rybě je vynikající.