Citronová sůl
Lehká jídla patří k létu, často si dáváme bílé drůbeží maso nebo ryby, a tak je to správně. Ryba vám bude naprosto úžasně chutnat s citronovou solí. Samozřejmě si ji můžete koupit, ale pokud dáváte přednost vlastní výrobě, můžete také ovlivnit kolik čeho přidat, aby vám chutnala nejlépe. Základní postup nám poradí Marta Šimberská.
Potřebujeme:
1 balíček hrubé mořské soli
citronová kůra (jen žlutá část)
citronová šťáva z 1 citronu
snítka rozmarýnu
černý pepř
1 – 2 chilli papričky
Citronovou kůru nakrájíme nožem na tenké nudličky, ale nestrouháme, aby se později při sušení v troubě nespálila na prach. Lístky rozmarýnu stačí stáhnout se stonku a přimíchat k soli, přidat nahrubo namletý černý pepř a kdo má rád pálivější, může přidat i jednu nebo dvě chilli papričky. Mohou být i čerstvé, protože v troubě se také vysuší.
Hotovou směs rozložíme na pekáček (na pečící papír) a necháme sušit v troubě na nízkou teplotu. Občas promícháme, vyzkoušíme, jestli se nepálí.
Když je citronová sůl hotová, přesypeme ji do uzavíratelné nádobky a můžeme ji v kuchyni využívat v létě i v zimě. Obzvláště na rybě je vynikající.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.