Chorvatské masové placky pljeskavica

Chorvatsko má většina z nás spojené s dovolenou u moře. Tento jihoslovanský stát má samozřejmě také svou kulturu, tradice, zvyky a svou typickou kuchyni. Nabízíme jednoduchý recept na masové placky, které chutnají i dětem. Chorvati jim říkají pljeskavica.

„Potřebujeme asi 600g mletého masa. Může být jakékoli – hovězí, vepřové, někdo dává i jehněčí. Dá se to do misky, k tomu jedno vejce, lžíce plnotučné hořčice a jedna malá lžička rajského protlaku. Ještě přidáme dvě lžíce strouhanky,“ vysvětluje Bára Kodetová z Jihlavy, která do Chorvatska pravidelně se svou rodinou cestuje.

Dochutíme podle potřeb každého strávníka, osolíme, případně opepříme.

Maso smícháme s přidanými ingrediencemi a rozdělíme na čtyři díly. Je dobré jídlo odložit do ledničky, chutě se nám krásně prolnou.

„Před pečením odtrhneme část alobalu a tu jednu část na ni rozplácneme, aby byla asi centimetr vysoká. I s tím alobalem nahoru se to překlopí na lehce vymazanou pánev a pečeme 3-4 minuty. Pak sundáme alobal a pečeme z druhé strany stejnou dobu,“ dodává Bára Kodetová.

Pljeskavica se podává s bramborami, bramborovou kaší nebo s chlebem.

Pljeskavica, chorvatská masová placka s přílohou