Červené zelí s perníkem

Po létě a podzimním posunu času je najednou mnohem dříve tma, dny jsou krátké a lezavá zima se do nás dostává pokaždé, když opustíme příbytek.

V takovém období je nutné se ohřát, smutek rozehnat a nasávat vůně - čili míříme do kuchyně a dáme si něco pořádného. Co třeba upéct pořádný kus masa a k němu si dát dva druhy zelí. O bílém už jsme několikrát mluvili, a víme, jak na ně. Dnes si dáme červené zelí.

2 lžíce sádla

1 větší červenou cibuli

1/2 hlávky červeného zelí

200 ml červeného vína

Zelí rozčtvrtíme a nakrouháme na tenké nudličky. Promícháme se lžičkou soli, promačkáme a necháme chvíli odstátá, aby se zelí takzvaně vypotilo - pustí šťávu a zkřehne.

Na rozpáleném sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli a k ní vhodíme zelí. A teď přijde na řadu tajná přísada - lžička perníkového koření! Už cítíte tu vůni? Podlijeme vínem a necháme dusit do změknutí.

Pak už stačí jen dosolit, možná přidat špetku cukru, opepřit a přidat na talíř k pečeni, ať už bude vepřová nebo drůbeží, a knedlíkům.