Candát na kmíně
Kdo má v rodině rybáře, ten se má. Zdravou čerstvou rybu může mít na stole kdykoli, když berou.
My ostatní se musíme smířit s občasným nákupem ryby a většinou saháme po rybách, které nás moc nepotrápí s přípravou.
- 300 g filetu z candáta
- lžíce másla
- lžíce oleje
- sůl
- kmín
- pečivo k podávání
Upřímně se vám přiznám, že na nějaké kuchaní, škrábání šupin, odstraňování kůže nebo vykošťování moc nejsem, ale na druhou stranu rybu si dám vždycky ráda. Naštěstí se dají pořídit i rybí filety a s těmi už je pak vaření snadné.
Že se ryb nemáme vzdávat, potvrzuje i vedoucí rybářství Podstatzky-Lichtenstein Karel Báňa a přidává i svůj tip na jednoduchou přípravu chutné ryby. „Ryba je to nejlepší, nebo jedno z nejlepších jídel, jaké si můžeme na talíř. Za mě je kapr dobrá ryba, ale k těm nejchutnějším patří candát nebo okoun. V trojobalu ryby nedělám, jen dávám sůl, kmín na troše oleje a troše másla, aby to nepřebíjelo ty chutě. Než tam namíchat spoustu koření, je to lepší takhle jednoduše,“ říká.
Na máslo s trochou oleje můžeme hodit i pstruha, lososa, nebo kapří filet, ale pokud máme to štěstí a seženeme nebo ulovíme candáta, pak budou naše chuťové pohárky bez sebe nadšením. K takto jednoduše připravené rybě stačí trocha salátu, čerstvý chleba a je to.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.