Candát na kmíně

Kdo má v rodině rybáře, ten se má. Zdravou čerstvou rybu může mít na stole kdykoli, když berou. 

My ostatní se musíme smířit s občasným nákupem ryby a většinou saháme po rybách, které nás moc nepotrápí s přípravou. 

Ingredience
  • 300 g filetu z candáta
  • lžíce másla
  • lžíce oleje
  • sůl
  • kmín
  • pečivo k podávání

Upřímně se vám přiznám, že na nějaké kuchaní, škrábání šupin, odstraňování kůže nebo vykošťování moc nejsem, ale na druhou stranu rybu si dám vždycky ráda. Naštěstí se dají pořídit i rybí filety a s těmi už je pak vaření snadné. 

Že se ryb nemáme vzdávat, potvrzuje i vedoucí rybářství Podstatzky-Lichtenstein Karel Báňa a přidává i svůj tip na jednoduchou přípravu chutné ryby. „Ryba je to nejlepší, nebo jedno z nejlepších jídel, jaké si můžeme na talíř. Za mě je kapr dobrá ryba, ale k těm nejchutnějším patří candát nebo okoun. V trojobalu ryby nedělám, jen dávám sůl, kmín na troše oleje a troše másla, aby to nepřebíjelo ty chutě. Než tam namíchat spoustu koření, je to lepší takhle jednoduše,“ říká. 

Na máslo s trochou oleje můžeme hodit i pstruha, lososa, nebo kapří filet, ale pokud máme to štěstí a seženeme nebo ulovíme candáta, pak budou naše chuťové pohárky bez sebe nadšením. K takto jednoduše připravené rybě stačí trocha salátu, čerstvý chleba a je to.

autor: dak

Související