Candát na kmíně
Kdo má v rodině rybáře, ten se má. Zdravou čerstvou rybu může mít na stole kdykoli, když berou.
My ostatní se musíme smířit s občasným nákupem ryby a většinou saháme po rybách, které nás moc nepotrápí s přípravou.
- 300 g filetu z candáta
- lžíce másla
- lžíce oleje
- sůl
- kmín
- pečivo k podávání
Upřímně se vám přiznám, že na nějaké kuchaní, škrábání šupin, odstraňování kůže nebo vykošťování moc nejsem, ale na druhou stranu rybu si dám vždycky ráda. Naštěstí se dají pořídit i rybí filety a s těmi už je pak vaření snadné.
Že se ryb nemáme vzdávat, potvrzuje i vedoucí rybářství Podstatzky-Lichtenstein Karel Báňa a přidává i svůj tip na jednoduchou přípravu chutné ryby. „Ryba je to nejlepší, nebo jedno z nejlepších jídel, jaké si můžeme na talíř. Za mě je kapr dobrá ryba, ale k těm nejchutnějším patří candát nebo okoun. V trojobalu ryby nedělám, jen dávám sůl, kmín na troše oleje a troše másla, aby to nepřebíjelo ty chutě. Než tam namíchat spoustu koření, je to lepší takhle jednoduše,“ říká.
Na máslo s trochou oleje můžeme hodit i pstruha, lososa, nebo kapří filet, ale pokud máme to štěstí a seženeme nebo ulovíme candáta, pak budou naše chuťové pohárky bez sebe nadšením. K takto jednoduše připravené rybě stačí trocha salátu, čerstvý chleba a je to.
Související
-
Candát na čočkovém salátě s bylinkovou omáčkou
To tak zavítáte na festival vzdělávání, a když se tam náhodou představuje škola, kde se studenti učí vařit, ochutnáte i pokrmy dříve nepoznané. Například Střední šk...
-
Rybářství Podstatzky-Lichtenstein se chystá na Vánoce. Po výlovu v Netíně mají tisíce kaprů
Velký netínský rybník už je vylovený. Rybářství Podstatzký-Lichtenstein má teď tisíce ryb připravených na sádkách v Mostištích a rybáři už je třídí na předvánoční trh.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka