Candát na kmíně
Kdo má v rodině rybáře, ten se má. Zdravou čerstvou rybu může mít na stole kdykoli, když berou.
My ostatní se musíme smířit s občasným nákupem ryby a většinou saháme po rybách, které nás moc nepotrápí s přípravou.
- 300 g filetu z candáta
- lžíce másla
- lžíce oleje
- sůl
- kmín
- pečivo k podávání
Upřímně se vám přiznám, že na nějaké kuchaní, škrábání šupin, odstraňování kůže nebo vykošťování moc nejsem, ale na druhou stranu rybu si dám vždycky ráda. Naštěstí se dají pořídit i rybí filety a s těmi už je pak vaření snadné.
Že se ryb nemáme vzdávat, potvrzuje i vedoucí rybářství Podstatzky-Lichtenstein Karel Báňa a přidává i svůj tip na jednoduchou přípravu chutné ryby. „Ryba je to nejlepší, nebo jedno z nejlepších jídel, jaké si můžeme na talíř. Za mě je kapr dobrá ryba, ale k těm nejchutnějším patří candát nebo okoun. V trojobalu ryby nedělám, jen dávám sůl, kmín na troše oleje a troše másla, aby to nepřebíjelo ty chutě. Než tam namíchat spoustu koření, je to lepší takhle jednoduše,“ říká.
Na máslo s trochou oleje můžeme hodit i pstruha, lososa, nebo kapří filet, ale pokud máme to štěstí a seženeme nebo ulovíme candáta, pak budou naše chuťové pohárky bez sebe nadšením. K takto jednoduše připravené rybě stačí trocha salátu, čerstvý chleba a je to.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.