Rybářství Podstatzky-Lichtenstein se chystá na Vánoce. Po výlovu v Netíně mají tisíce kaprů

3. listopad 2022

Velký netínský rybník už je vylovený. Rybářství Podstatzký-Lichtenstein má teď tisíce ryb připravených na sádkách v Mostištích a rybáři už je třídí na předvánoční trh.

„Odlovili jsme kapry, kteří už jsou určeni na vánoční trh. Kapři první dny po výlovu hodně skáčou, protože ta voda je na ně teplá, má 10 – 12 stupňů, takže ryby jsou hodně aktivní. Kapři mají tři až tři a půl kila,“ říká Karel Báňa.

Slavnostní výlov se v Netíně koná jednou za dva roky. Z Velkého netínského rybníka, který má 39 hektarů, letos rybářství získalo podle Karla Báni 300 metráků kapra, tedy asi 9900 kusů, 18 metráků amura a 7 metráků lína. „Dravce teprve budeme počítat a vážit,“ usmívá se rybář. V sádkách jsou k vidění unikátní kusy, jako dvoumetrový bílý sumec nebo několik dvacetikilových kaprů, ty se však brzy vrátí zpátky do rybníka.

Sádky Mostiště byly vybudovány na začátku 21. století. „Když dostali majitelé v restituci rybníky zpátky, tak nemohli využít sádky ve Velkém Meziříčí, protože ty už byly zahrnuty, takže se rozhodli vybodovat je tady,“ říká Karel Báňa, jeho tatínek se na budování a vedení sádek od počátku podílel. 

Rybářství má 50 rybníků, tedy 260 hektarů vodní plochy. Kromě kaprů chová i amury, líny, dravé ryby jako jsou štiky, candáty, okouny i menší druhy jako plotice nebo perlíny. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.