Brownies
Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné, chuti příjemně hořkosladké – to je dezert, který k nám přišel z Ameriky, a my jsme si ho oblíbili, protože jde o hutný čokoládový koláč.
Přijali jsme i název brownies a komu se nechce péct podle receptu, může si je koupit hotový v krabičce. My si ale nebudeme život zjednodušovat polotovary, my umíme péct pořádně!
Poslední recept, který jsme na brownies dostala, je neuvěřitelně rychlý, žádné šlehání bílků, ani dlouhé přípravy, je to raz dva.
100 g másla
100 g cukru
200 g hořké čokolády
4 vejce
1 lžíce hladké mouky
Jediné, co potřebujeme mít doma v zásobě, jsou dvě čokolády na vaření – říká autorka receptu Kateřina Doleželová z Olší nad Oslavou: „V hrnci rozpustím máslo, potom tam přidám dvě celé čokolády na vaření, potom tam přidám cukr, podle odhadu asi tak taky sto gramů, ale klidně méně. Všechno se to rozmíchá a nechá rozpustit a na chvíli odstavit, aby to vychladlo. Ještě tam přijdou vejce, asi tak čtyři až pět podle velikosti a celá, žloutky i bílky dohromady. Těsto se rozmíchá a úplně na závěr se přidá lžíce hladké mouky, a to je všechno. Pak se dá těsto na plech a upeče, do dvaceti minut by mělo být hotovo,“ usmívá se studentka.
Čas pečení raději hlídejte se špejlí, pokud máte větší plech a nižší vrstvu, hotovo může být už po deseti až dvanácti minutách. Aby brownies vypadaly tak, jak mají, měly by být uvnitř opravdu hodně vláčné, ale ne syrové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.