Bramborové pusinky
Neobvyklá příloha nebo zdravější mlsání místo bramborových chipsů, to jsou rozetky, upečené pusinky z brambor. Nejlépe se nám budou dělat z už hotové bramborové kaše, která čím je lepší, tím chutnější a jemnější jsou potom i pusinky. Takže oloupeme kilo brambor, povaříme v osolené vodě a pustíme se do kaše.
Ve správné kaši by mělo být na kilo brambor asi 80 g másla a dvě deci mléka. Jestli nehubnete, nebojte se tučnějšího mléka nebo smetany. Brambory po uvaření pořádně slijeme, dosolíme a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Máslo i mléko zapracováváme metlou po kouscích.
- 1 kg brambor
- sůl
- muškátový oříšek
- 80 g másla
- 200 ml mléka nebo smetany
Jak říká Taťána Nečasová z Dobrůtek z Vysočiny, kaše by měla být opravdu pořádně vyšlehaná: „Potřebujeme bramborovou kaši, které je velice jemně vyšlehaná a může to být i kaše, která nám zbyla od oběda. Tuto kaši naplníme do klasického cukrářského zdobícího pytlíku. Na pečící papír na plech vytvoříme malé pusinky. Tyto pusinky zapečeme asi na 180 stupňů.“
Pečení bohatě stačí nanejvýš čtvrthodina, do trouby se raději podívejte už po deseti minutách. Bramborové pusinky nebo rozetky budou chutnat i samotné, ale když je naservírujete jako přílohu, možná překvapíte. „Jsou výborné křupavé, dají se použít jako příloha a nebo místo klasických chipsů, které ale určitě nejsou tak zdravé, jako tyto pusinky,“ usmívá se Taťána Nečasová.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka