Bramboračka jinak
Bramborová polévka je taková podzimní i zimní klasika, většinu ingrediencí máme doma, protože jde o kořenovou zeleninu, brambory, cibuli, mouku, máslo a koření.
Navíc si pořídíme jen sýr čedar, zakysanou smetanu, a pokud to půjde, tak i čerstvou pažitku.
2 lžíce másla
1 cibule
3 mrkve
1-2 petržele
2 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
5 velkých brambor
4 lžíce zakysané smetany k podávání
Na ozdobu:
troška másla na opékání
mrkev
cibule
100 g čedaru
čerstvá pažitka
Všechno zeleninu nakrájenou na hrubo orestujeme na másle dozlatova, chvilku to trvá, ale potom zasypeme lžící hladké mouky a chvíli opékáme, dokud mouka nezačne vonět.
Zalijeme vodou, nebo vývarem, pokud máte hotový do zásoby, a přidáme sůl a pepř a přihodíme brambory nakrájené na kostky. Vaříme do změknutí brambor a mezitím si připravíme zlatý hřeb na závěr.
Necháme na másle zkaramelizovat trochu cibule nakrájené pro změnu na proužky, a stejně tak osmažíme tenké proužky mrkve. V misce smícháme s nastrouhaným čedarem a pažitkou. Hotovou polévku jemně rozmixujeme. Na talíři ji pak ozdobíme lžící zakysané smetany a křupavou, barvami hrající posypkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.