Bramboračka jinak

Bramborová polévka je taková podzimní i zimní klasika, většinu ingrediencí máme doma, protože jde o kořenovou zeleninu, brambory, cibuli, mouku, máslo a koření.

Navíc si pořídíme jen sýr čedar, zakysanou smetanu, a pokud to půjde, tak i čerstvou pažitku.

2 lžíce másla

1 cibule

3 mrkve

1-2 petržele

2 lžíce hladké mouky

sůl a čerstvě mletý pepř

5 velkých brambor

4 lžíce zakysané smetany k podávání

Na ozdobu:

troška másla na opékání

mrkev

cibule

100 g čedaru

čerstvá pažitka

Všechno zeleninu nakrájenou na hrubo orestujeme na másle dozlatova, chvilku to trvá, ale potom zasypeme lžící hladké mouky a chvíli opékáme, dokud mouka nezačne vonět.

Zalijeme vodou, nebo vývarem, pokud máte hotový do zásoby, a přidáme sůl a pepř a přihodíme brambory nakrájené na kostky. Vaříme do změknutí brambor a mezitím si připravíme zlatý hřeb na závěr.

Necháme na másle zkaramelizovat trochu cibule nakrájené pro změnu na proužky, a stejně tak osmažíme tenké proužky mrkve. V misce smícháme s nastrouhaným čedarem a pažitkou. Hotovou polévku jemně rozmixujeme. Na talíři ji pak ozdobíme lžící zakysané smetany a křupavou, barvami hrající posypkou.