Bezový dort
Drobenkový dort nebo koláč děláme v létě každou chvíli, zvlášť když je všude plno ovoce. Pojďme si ho připravit z bezu, určitě vás zaujme svou chutí a vůní. Vhodný je také pro vegetariány a vegany. Budeme potřebovat sušené bezové květy nebo bezový čaj. Na začátku si musíme přichystat drobenku.
Do mixéru nasypeme suroviny, které vyjmenovává kuchařka Kateřina Bukáčková: „100g ovesných vloček, 100g slunečnicových semínek, 100g celozrnné mouky, 50g cukru, trochu soli a 80g tuku – másla nebo oleje.“ Po rozmixování vznikne drobenka.
Dále budeme potřebovat vanilkovou hrašku. „Je to speciální druh hrašky, ze které se dají vařit různé krémy, pudinky. 75g hrašky se smíchá s nějakou tekutinou. Děláme bezový dort, tak smíchejme hrašku se silným výluhem z bezu,“ vysvětluje Kateřina. Chuť ještě posílíme, když hrašku přisladíme bezovým sirupem.
„Důležité je hrašku asi 20 minut povařit, aby ztratila hrachovou chuť. Ještě teplou hrašku nalijeme do formy na drobenku, posypeme jakýmkoli ovocem a na vrch dáme zbytek drobenky. Pečeme v troubě 45 minut při 160°.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.