Bezlepková pizza
Dlouho jsme neradili lidem s celiakií nebo lidem, kteří si sem tam rádi něco upečou z jiné než klasické pšeničné mouky. Odbornicí na bezlepkové vaření a pečení je Miluše Lodinová. Na bezlepkovou pizzu, kterou jsem se od ní učila, dokáže použít všechny možné mouky, kromě těch, co obsahují lepek.
A nejlepší, jak říká, je použít je všechny dohromady.
500g směsi mouk (hotové Jizerka, Nomix nebo jiná značka)
či rýžová, kukuřičná nebo amarantová bezlepková
1 vejce
1 lžíce oleje
půl sáčku kypřícího prášku do pečiva nebo rozdrobit trochu kvasnic
Nejlepší, co může být, najdete doma všechny, posbíráte je, a dala bych do nich hrst nebo lžíci hrubé kukuřičné mouky. Ono to nadlehčí. „Když tam přidáte amarant anebo opraženou mletou čočku, tak to má příchuť po oříškách. Na půl kila mouky stačí jedno vajíčko a trocha oleje nebo tuku a můžete i kypřidlo, špetku solamylu a nadrobit malinko kvasnic. Zamíchá se to, rozdělí do misek a rozetře do krajů a naplní tím, co kdo může. Šunku nebo rajčata, cokoliv,“ radí Miluše Lodinová.
Nejlepší, co může být, najdete doma všechny, posbíráte je, a dala bych do nich hrst nebo lžíci hrubé kukuřičné mouky. Ono to nadlehčí. „Když tam přidáte amarant anebo opraženou mletou čočku, tak to má příchuť po oříškách. Na půl kila mouky stačí jedno vajíčko a trocha oleje nebo tuku a můžete i kypřidlo, špetku solamylu a nadrobit malinko kvasnic. Zamíchá se to, rozdělí do misek a rozetře do krajů a naplní tím, co kdo může. Šunku nebo rajčata, cokoliv,“ radí Miluše Lodinová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.