Bezé z bílků

Z francouzštiny pochází sněhové těsto s mnoha možnostmi využití – jeho název bezé napovídá, že má být vzdušné a lehoučké jako polibek, který se francouzsky řekne „baiser“. Dnešní cukráři je musí dobře umět, protože bezé je základem několika zákusků, může z něj být poleva i korpus na dort. Jaroslava Dvořáková je odbornou mistrovou na střední hotelové škole v Pelhřimově a postup jeho výroby má v malíčku:

Potřebujeme
250g bílků
250g krupicového cukru
80g hladké mouky
50g mletých ořechů (vlašských, lískových, mandlí…)
moučkový cukr na poprášení

„Příprava je velice jednoduchá, velice rychlá. Bílky se vyšlehají za postupného přidávání cukru krupice v pevný sníh, do kterého potom opatrně zlehka ručně zamícháme malé množství mouky promíchané s nějakou jádrovinou. Nejchutnější je to s vlašskými ořechy nebo lískovými ořechy,“ říká odborná mistrová. Mohou to být i mandle nebo strouhaný kokos a není nutné mít jádrovinu namletou úplně na jemný prášek. Pokud se nám povede bílky ušlehat a smíchat, jdeme na pečení.

„Vzniklou hmotu rozetřeme na pečící papír, který než dáváme péci, tak lehce pocukrujeme moučkovým cukrem. Tím teplem se cukr rozpustí a vytvoří křupavou krustu,“ doporučuje Jaroslava Dvořáková. Pečení hlídáme, aby se těsto nespálilo a krusta nechutnala po uhlí. Teplo shora je lepší než zezdola, a co se času týká, v rozpálené troubě na 250 stupňů je do deseti minut hotovo. Plát bezé je lehce narůžovělý, uprostřed vláčný a připravený k dalšímu použití, třeba na plněnou roládu.

autor: dak