Avokádová pomazánka

Hruškovec přelahodný, tak se česky jmenuje strom, na kterém bychom našli zrát plody hruškovitého tvaru, ovšem sytě zelené barvy, zvenku i zevnitř.

Když se nám podaří ukořistit tak akorát zralý plod avokáda, a nechceme zrovna chystat mexické guacamole, můžeme umíchat pomazánku na tousty tak lahodnou, že nám budou všichni děkovat. Jak na ni, dobře ví Šárka Konečná.

1 akorát zralé avokádo

1 mango

1 cibulka

Sůl, pepř

Chilli koření

„Koupíte krásné avokádo, krásně zelené, rozříznete, vyndáte pecku a lžičkou vyberete dužinu. Tu stačí rozmačkat vidličkou. K tomu dávám nadrobno nasekanou červenou cibulku a mango – stačí nasekat nebo lehce pomazat vidličkou podle zralosti,“ vysvětluje.

„To se smíchá, lehce osolí a opepří. Z vlastní zkušenosti je to nejlepší na toustu, který opečete na sucho a pomazánku můžete nanést na suchý toust nebo na toust pomazaný máslem. Nakonec lehce posypeme špetkou chilli a můžu vám říct, že to je nebe v ústech,“ chválí recept Šárka Konečná.

Avokádová pomazánka v sobě obvykle žádné další ovoce nemívá – většinou se strávníci spokojí s cibulkou nebo česnekem, čerstvým sýrem a pepřem. Zkuste ale opravdu přidat mačkané mango a uvidíte, jaký bude tato kombinace mít úspěch.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.