Zvířata v jihlavské ZOO mají vánoční menu každý den

25. prosinec 2014

Banány, pomeranče, oříšky, ryby. Řekli byste, že tady vyjmenováváme obsah vánoční tabule? Jste na omylu. Je to každodenní menu zvířat v jihlavské ZOO. To, co my si dopřáváme jen ve svátek, mají oni pořád. Jsou na to totiž zvyklí ze své domoviny.

Tuleni a pelikáni si pochutnávají na rybách, giboni rádi smlsnou ovoce nebo listy stromů a babirusa nepohrdne banánem, pomerančem, ale třeba i cibulí. Lidští dietologové by jistě zaplesali nad takovým jídelníčkem. Nemění se ani o Vánocích: „A je to tak dobře, protože zvířata potřebují pravidelný režim a pakliže jim ho nějak narušíme, tak jim to škodí,“ říká ředitelka jihlavské ZOO Eliška Kubíková.

To, že Vánoce neslaví zvířata, neznamená, že je neslaví zoologická zahrada. A není to jen vánoční výzdoba, co tady dělá tu správnou atmosféru. „Dělají ji tady samotní návštěvníci. Oni jsou jinak naladění, klidnější a i to prostředí pak působí jinak,“ říká Eliška Kubíková. Právě o Vánocích od lidí často slýchá, že by rádi zvířatům nějak přilepšili. „My je od toho spíš zrazujeme, protože naše zvířata mají pevně stanovené krmné dávky, ale pro takové, kteří chtějí zvířatům přilepšit, máme akci Vánočky nejen pro kočky,“ připomíná Eliška Kubíková možnost, jak přilepšit psům a kočkám v útulcích.

Krmivo, ale i jiné zvířecí potřeby můžete až do konce roku nosit nejen na pokladnu jihlavské ZOO, ale i do sídla Českého rozhlasu Region.

Spustit audio