Židovský chléb – chala

Na festivalu židovské kultury Šamajim, který právě v těchto dnech probíhá v Třebíči, byste mohli ochutnat i speciální židovský chléb chalu. Na první pohled byste řekli, že chala je taková chudá vánočka. Jedná se o židovský sváteční chléb, který se jí o židovském svátku Šabat.

V pátek se západem slunce šabat začíná a v sobotu ve stejnou dobu končí. Na úvod svátku se v židovských rodinách usedá ke slavnostně bíle prostřenému stolu, zapálí se dvě svíčky a paní domu odříká modlitbu, při které požehná dvěma chalám a vínu. Chala symbolizuje dvojitou porci many, kterou Izraelité dostávali na poušti po svém útěku z Egypta, ale pojďme od historie k receptu nebo nic neochutnáme.

750 g hladké mouky
60 g margarínu
1 vejce
4 lžíce cukru krupice
špetka soli
malá hrst rozinek
mléko (voda) na zadělání kynutého těsta

V pekárně Vrátka v Třebíči chalu pečou a také pletou. Soňa Sklenářová vysvětluje, že tento chléb je chudší a proto také sušší, přesto je velmi dobrý: „Je to kynuté těsto s troškou soli a troškou cukru, takže to není tak ani tak, měly by tam být rozinky, ale jen málo. Těsto je chudé na suroviny, takže je sušší než náš mazanec, ale pro židy je strašně důležité mít přesně takovouto chuť.“

Těsto se nechá vykynout a uplete se podobně jako vánočka, ale jen ze šesti copů. Sypat se může mákem nebo nechat tak. Chala se nekrájí na plátky, ale ulamuje.

autor: dak