Židovské cukroví
Právě dnes v Třebíči kolaudují nově otevřenou pekárnu Vrátka. Pekárna i kavárna už v židovském městě funguje už několik let. Možná jste ji i někdy dříve navštívili, ale teď už byste ji nepoznali. Ve Vrátkách se od začátku fungování kavárny, která zaměstnává postižené, peklo v mrňavém prostoru jediné místnosti, kam se navíc muselo přes chodbu.
Teď je všechno jinak, velká kuchyně je hotová těsně vedle kavárny a uprostřed ní se kolem kuchyňského ostrůvku točí pekařky. Míchají těsto, válí je a hotové tvary kladou na plechy. Jak se peče židovské cukroví, nám prozradila pekařka, paní Halina. Není to vůbec nic těžkého.
28dkg hladké mouky,
125 g másla
½ prášku do pečiva
1 vajíčko
Jestli chcete také vyzkoušet, jak chutná židovské pečivo a honí vás mlsná, je to dobrý nápad. Mouku, máslo, vajíčko a prášek do pečiva smícháme v těsto, které vyválíme na tenkou placku a tvořítkem vykrajujeme tvary – srdíčka nebo kolečka. Abychom si pochutnali třeba u kávy na sladkém, před pečením je potřeme vajíčkem a posypeme cukrem nebo cukrem se skořicí.
Druhá možnost je do stejného těsta přidat ještě 50g nepomletého máku. Upečená kolečka jsou pak pěkně tečkovaná.
Židovské cukroví můžete ochutnat v pekárně a kavárně v Třebíči – anebo je zkusit sami doma.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.