Židovské cukroví

Právě dnes v Třebíči kolaudují nově otevřenou pekárnu Vrátka. Pekárna i kavárna už v židovském městě funguje už několik let. Možná jste ji i někdy dříve navštívili, ale teď už byste ji nepoznali. Ve Vrátkách se od začátku fungování kavárny, která zaměstnává postižené, peklo v mrňavém prostoru jediné místnosti, kam se navíc muselo přes chodbu.

Teď je všechno jinak, velká kuchyně je hotová těsně vedle kavárny a uprostřed ní se kolem kuchyňského ostrůvku točí pekařky. Míchají těsto, válí je a hotové tvary kladou na plechy. Jak se peče židovské cukroví, nám prozradila pekařka, paní Halina. Není to vůbec nic těžkého.

28dkg hladké mouky,
125 g másla
½ prášku do pečiva
1 vajíčko

Jestli chcete také vyzkoušet, jak chutná židovské pečivo a honí vás mlsná, je to dobrý nápad. Mouku, máslo, vajíčko a prášek do pečiva smícháme v těsto, které vyválíme na tenkou placku a tvořítkem vykrajujeme tvary – srdíčka nebo kolečka. Abychom si pochutnali třeba u kávy na sladkém, před pečením je potřeme vajíčkem a posypeme cukrem nebo cukrem se skořicí.

Druhá možnost je do stejného těsta přidat ještě 50g nepomletého máku. Upečená kolečka jsou pak pěkně tečkovaná.

Židovské cukroví můžete ochutnat v pekárně a kavárně v Třebíči – anebo je zkusit sami doma.

autor: dak