Žebírka v medové marinádě
Co zase vymyslet za dobrotu na oběd, co na večeři? Co třeba pečená žebírka? Vezmeme si kilo, vepřových žebírek a na ně si připravíme sladko pikantní marinádu.
Že je med dobrý i k masu, to nám potvrdí i včelař Petr Špaček, který to s medem umí: „Radil bych používat med do různých marinád na maso na grilování, i při pečení potírat kůži masa, aby byla křupavá. Musí se ale dávat pozor na vysokou teplotou, protože med se rád připálí, a pak je kůže nechutně nahořklá. Proto bych doporučil péct na co nejnižší teplotu a co nejdelší dobu, pak nebudeme mít vysušené maso, protože zůstane krásně šťavnaté.“
1 kg žebírek
100 ml medu
trocha vody
2 lžíce sladké chilli omáčky
3 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce octa
(hořčice - nemusí být)
sůl
Základ už tedy víme – s medem opatrně při vysokých teplotách, spíše si nechme na pečení delší dobu. Med můžeme naředit do marinády s dalšími ingrediencemi. Na deci medu přidáme trochu vody, dvě plné lžíce sladké chilli omáčky, lžíci octa a tři lžíce kvalitní tmavé sójové omáčky. Marinádu ozvláštní i lžíce hrubozrnné hořčice, která ale není nutná, třeba mně k medu příliš nejde, ale zkusit to můžeme. Nakonec dosolíme.
Všechno důkladně promícháme, až vyšleháme a potřeme v husté vrstvě nachystaná žebírka.
Vložíme do trouby, do pekáče přidáme zbytek marinády a pečeme opatrně na nižší teplotu než 160 stupňů nejméně hodinu a půl. Podáváme s dobrým pečivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.