Zapečené toasty s džemem
Dali byste si snídani nebo svačinu s džemem? Obyčejné tousty si namaže každý, ale já mám drobné vylepšení, upečeme si je v troubě!
Vezmeme deset plátků toustového chleba, může být obyčejný světlý, máslový nebo celozrnný, to je ta zdravější varianta!
- 10 plátků toastového chleba
- 400 ml mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- džem dle chuti
- cca 200 g mražených jahod
- K podávání:
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana
Nakrájíme je na kostičky, hodíme je do zapékací mísy nebo menšího pekáčku, a zalijeme je čtyřmi deci mléka. V misce rozšleháme 4 vajíčka s vanilkovým cukrem a dvěma lžícemi moučkového cukru. Zamícháme a přilijeme k toustům. Nahoru dáme několik lžic džemu tak, aby džem pokryl veškerou směs v pekáčku.
Pokud máme na mrazáku ještě zbylé jahody z loňské sezóny, ozdobíme dokola ještě jahodami a necháme chvíli odležet. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 stupňů.
Tousty s vejci a džemem pak pečeme asi 40 minut. Když je hotovo, rozdělíme na porce, a ke každé přidáme bílý jogurt nebo zakysanou smetanu – není třeba přislazovat, protože pečené tousty v sobě mají cukru už dostatek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.