Zapečená jablka

Kde brát na podzim vitamíny? Vždycky raději v zelenině a ovoci, které vyrostlo v našich zeměpisných šířkách. Zatím je všude opravdu hodně jablek, poměrně nedávno sklizených ze stromů a uskladněných na zimu ve sklepě. A já vám z nich dnes poradím dezert, po kterém se jen zapráší.

Taková jablíčka totiž můžeme krásně nabídnout plněná, pečená a adventně voňavá.

4 jablka
50g rozinek
50g mandlí
1 vrchovatá lžíce másla
1 lžička skořice
rum

Nejprve si připravíme směs na plnění – 5dkg rozinek a stejné množství loupaných mandlí, lžičku skořice, přibližně čtvrt hrníčku třtinového cukru a 2 – 3 lžíce rumu. Ten jídlo ovoní, ale nebojte se nabídnout dětem, protože během pečení se alkohol vypaří.

Potom vezmeme 4 větší jablka, odkrojíme jim horní část se stopkou jako čepičku a vydlabeme vnitřek i s jádřincem. Dužinu nakrájíme na kousky, samozřejmě jen ty části bez jádřince. V misce smícháme cukr s vrchovatou lžící másla a přidáme do ní nakrájenou jablečnou dužinu, skořici, mandle a rozinky namočené v trošce rumu. Přidáme zbytek rumu a zamícháme.

Směsí naplníme jablka a přiklopíme odkrojenou čepičkou. Upečená v zapékací misce budou asi za 45 minut. Nádherná voňavá svačinka je na světě.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.