Vývar se zeleninou
Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku nějaké ty cukry a tuky a zaměřit na zeleninu.
Nutriční terapeutka Jitka Turňová doporučuje, kolik by jí mělo být. „Aby člověk neměl hlad a měl pocit sytosti, tak je dobře zařadit větší množství zeleniny a ovoce. Ovoce kolem dvou set gramů za den, zelenina může být i ve větší míře.“ Zeleninu si můžeme dát až pětkrát denně. Nebo najednou, ale zato více. Na to je ideální tepelná úprava zeleniny.
1 litr libovolného vývaru
kořenová zelenina
mražená zelenina dle chuti
Jitka Turňová má velmi jednoduchý návod: „Docela doporučuji na toto zimní období nějaký vývar, ať už hovězí, vepřový nebo kuřecí, a ten smíchat s polévkovou zeleninou. Může to být klasický pytlík mražené zeleniny a můžete si i vybrat, jaká vám chutná. Takže si uděláte zeleninovou polévku, která se energeticky dostane na něco kolem pěti set kilojoulů, a když si toho vývaru dáte hodně, tak vás to hodně zasytí a energie téměř veškerá žádná,“ usmívá se Jitka Turňová.
K vývaru použijeme libovolné maso, ale pochopitelně čím libovější, tím pro nás lépe. Důkladně povaříme s čerstvou kořenovou zeleninou, a když je vývar hotový, zeleninu přidáme – mražená zelenina polévku zahustí a my si pak můžeme bez výčitek nabrat dva plné talíře, které žaludku nedovolí pocítit hlad.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.