Vydatná jáhlová snídaně

Někdo snídá namazaný chleba, jiný koláč nebo bábovku a další třeba jen bílý jogurt. Když ale potřebujeme hodně energie, abychom vydrželi až do oběda, docela by se nám hodilo syté jídlo. Spoustu nápadů na takovou snídani má Marcela Bodnárová z nového vegetariánského bistra Fresh koutek ve Žďáře nad Sázavou. Například jáhlovou kaši s ovocem!

„Jáhly spaříme, několikrát je propereme, aby se z nich hořčina dostala pryč. Kolik dáme jáhel, třikrát tolik vody a uvaříme lehce osolené. Komu nevadí laktóza, může místo poloviny vody dát kravské mléko nebo přidat mléko sójové,“ radí Marcela Bodnárová.

Za sebe mohu říct, že soli opravdu jen špetku a medem naopak nešetřit – ale jak si kaši ochutíte, to bude samozřejmě záležet na vás. Pěkně ji může osladit také pár rozinek. A už můžeme snídani pomalu chystat na stůl.

Jáhly uvařené do měkka necháme zchladnout a podáváme tak, jak doporučuje paní Marcela: „Na vrstvu kaše položíme vrstvu čerstvého ovoce, posypeme kokosem, oříšky, čokoládou a máme výbornou snídani. Tohle když sníte, tak vydržíte v pohodě do oběda i bez svačinky.“

autor: dak