Všelijaké náplně do koláčů

Třeba jste se někdy rozhodovali, že upečete koláče a uděláte svým blízkým radost k odpolední rodinné siestě. Naplnit se dají vším možným – od máku, přes tvaroh až po povidla. Důležité ale je dodržet správný postup, aby byl výsledek perfektní.

Postupně si vysvětlíme, jak na povidla, tvarohovou náplň a také na drobenku s rumovým máslem.

Hrušková povidla s badyánem

Umyté neoloupané hrušky s odstraněnými jádřinci a stopkami podusíme přikryté na pekáči 2 – 4 hodiny nebo uvaříme do měkka. Vychladlé hrušky pomeleme, mixér se nedoporučuje, skutečně je dobré pomlet hrušky na mlýnku.

Ochutíme vanilkovým cukrem, špetkou skořice a mletým badyánem. Přidáme hrnek uvařené a scezené černé kávy. Přiléváme podle potřeby do správné povidlové konzistence.

Tvarohová náplň do jakýchkoli koláčů

1 hrudkovitý tvaroh
1 vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 zakysaná smetana

Vše důkladně rozmícháme, případně náplň dosladíme moučkovým cukrem. Do plněných buchet přidáme i namočené rozinky.

Nejlepší drobenka s rumovým máslem

5 lžic polohrubé mouky
5 lžic hladké mouky
Vanilkový cukr
rozpuštěné máslo podle oka do ideální konzistence drobenky

Zbytek másla opět smícháme s vanilkovým cukrem a rumem. Rumové máslo se potírá na koláče před upečením. Drobenka a koláče se jím potírají i po upečení.

autor: dak