Všelijaké náplně do koláčů
Třeba jste se někdy rozhodovali, že upečete koláče a uděláte svým blízkým radost k odpolední rodinné siestě. Naplnit se dají vším možným – od máku, přes tvaroh až po povidla. Důležité ale je dodržet správný postup, aby byl výsledek perfektní.
Postupně si vysvětlíme, jak na povidla, tvarohovou náplň a také na drobenku s rumovým máslem.
Hrušková povidla s badyánem
Umyté neoloupané hrušky s odstraněnými jádřinci a stopkami podusíme přikryté na pekáči 2 – 4 hodiny nebo uvaříme do měkka. Vychladlé hrušky pomeleme, mixér se nedoporučuje, skutečně je dobré pomlet hrušky na mlýnku.
Ochutíme vanilkovým cukrem, špetkou skořice a mletým badyánem. Přidáme hrnek uvařené a scezené černé kávy. Přiléváme podle potřeby do správné povidlové konzistence.
Tvarohová náplň do jakýchkoli koláčů
1 hrudkovitý tvaroh
1 vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 zakysaná smetana
Vše důkladně rozmícháme, případně náplň dosladíme moučkovým cukrem. Do plněných buchet přidáme i namočené rozinky.
Nejlepší drobenka s rumovým máslem
5 lžic polohrubé mouky
5 lžic hladké mouky
Vanilkový cukr
rozpuštěné máslo podle oka do ideální konzistence drobenky
Zbytek másla opět smícháme s vanilkovým cukrem a rumem. Rumové máslo se potírá na koláče před upečením. Drobenka a koláče se jím potírají i po upečení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.