Vepřová špikovaná panenka

Vepřová panenka, to je klasika, která nikdy nezklame. Má dobré a jemné maso. Chutná většinou i samostatně a je velmi jednoduše připravená. Dá se zkombinovat se vším možným, dokonce i se špekem. Žďárský kuchař Josef Doležálek doporučuje panenku prošpikovat, upéct a podávat se salátem.

Jak na to? Potřebujeme kromě vepřové panenky ještě voňavý kousek špeku, sůl, máslo a hladkou mouku, vývar a petržel. „Panenku si nakrájíme a dvaceti až třiceti dekové kousky, protkneme ji špalíčky špeku a na pánvi orestujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo,“ popisuje kuchař.

Pak vložíme do trouby na 9 – 12 minut podle toho, jak moc ji chceme propečenou. „Devět minut je úprava médium, dvanáct minut už je na dobře propečené maso,“ uvádí Josef Doležálek.

K masu bude chutnat jemná omáčka. Potřebujeme výpek z pánve, na které jsme panenku opékali a také vývar, bez kterého se vaření často neobejde. Zatímco se panenka peče v troubě, vsypeme si do pánve trochu mouky a přilijeme vývar. Omáčku provaříme, aby zhoustla a pokud se vytvoří žmolky, rozmícháme je metličkou.

Hotovou panenku pak servírujeme nakrájenou na plátky, položíme ji na salát a přelijeme omáčkou.

autor: dak