Velikonoční nádivka, hlavička

Nádivku je potřeba znát, ona se nám totiž nehodí jen v průběhu velikonočních svátků, ale můžeme ji upéct po celý rok. Základem jsou typické ingredience, jak potvrzují slova jihlavského kuchaře Jaroslava Veselého.

10 rohlíků
5 vajec
330 ml mléko
1 cibule
150 g uzeného nebo slaniny
Hrst opražených ořechů
Jarní bylinky

„Nakrájíme si rohlíky, zalejeme trošku mlékem rozšlehaným se solí, pepřem a žloutky. Bokem si orestujeme cibuli se slaninkou, nebo ještě lépe s uzeným masem nakrájeným na kostky. Pořádně opečeme a přidáme k rohlíkům. Na závěr opatrně vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílků a upečeme,“ doporučuje kuchař.

V jarní nádivce by určitě neměly chybět bylinky: pažitka, petržel a mladé kopřivy – jednotlivě, nebo všechny tři druhy dohromady. Upečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 30 – 45 minut. V nádivce je všechno – příloha, maso i zelenina, takže se dá klidě jíst i samotná, ale hodí se i k masu se zelím.