Velikonoční nádivka, hlavička
Nádivku je potřeba znát, ona se nám totiž nehodí jen v průběhu velikonočních svátků, ale můžeme ji upéct po celý rok. Základem jsou typické ingredience, jak potvrzují slova jihlavského kuchaře Jaroslava Veselého.
- 10 rohlíků
- 5 vajec
- 330 ml mléko
- 1 cibule
- 150 g uzeného nebo slaniny
- Hrst opražených ořechů
- Jarní bylinky
„Nakrájíme si rohlíky, zalejeme trošku mlékem rozšlehaným se solí, pepřem a žloutky. Bokem si orestujeme cibuli se slaninkou, nebo ještě lépe s uzeným masem nakrájeným na kostky. Pořádně opečeme a přidáme k rohlíkům. Na závěr opatrně vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílků a upečeme,“ doporučuje kuchař.
V jarní nádivce by určitě neměly chybět bylinky: pažitka, petržel a mladé kopřivy – jednotlivě, nebo všechny tři druhy dohromady. Upečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 30 – 45 minut. V nádivce je všechno – příloha, maso i zelenina, takže se dá klidě jíst i samotná, ale hodí se i k masu se zelím.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka