Velikonoční nádivka, hlavička

Nádivku je potřeba znát, ona se nám totiž nehodí jen v průběhu velikonočních svátků, ale můžeme ji upéct po celý rok. Základem jsou typické ingredience, jak potvrzují slova jihlavského kuchaře Jaroslava Veselého.

Ingredience
  • 10 rohlíků
  • 5 vajec
  • 330 ml mléko
  • 1 cibule
  • 150 g uzeného nebo slaniny
  • Hrst opražených ořechů
  • Jarní bylinky

„Nakrájíme si rohlíky, zalejeme trošku mlékem rozšlehaným se solí, pepřem a žloutky. Bokem si orestujeme cibuli se slaninkou, nebo ještě lépe s uzeným masem nakrájeným na kostky. Pořádně opečeme a přidáme k rohlíkům. Na závěr opatrně vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílků a upečeme,“ doporučuje kuchař.

V jarní nádivce by určitě neměly chybět bylinky: pažitka, petržel a mladé kopřivy – jednotlivě, nebo všechny tři druhy dohromady. Upečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 30 – 45 minut. V nádivce je všechno – příloha, maso i zelenina, takže se dá klidě jíst i samotná, ale hodí se i k masu se zelím.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová