Velikonoční nádivka, hlavička

Nádivku je potřeba znát, ona se nám totiž nehodí jen v průběhu velikonočních svátků, ale můžeme ji upéct po celý rok. Základem jsou typické ingredience, jak potvrzují slova jihlavského kuchaře Jaroslava Veselého.

Ingredience
  • 10 rohlíků
  • 5 vajec
  • 330 ml mléko
  • 1 cibule
  • 150 g uzeného nebo slaniny
  • Hrst opražených ořechů
  • Jarní bylinky

„Nakrájíme si rohlíky, zalejeme trošku mlékem rozšlehaným se solí, pepřem a žloutky. Bokem si orestujeme cibuli se slaninkou, nebo ještě lépe s uzeným masem nakrájeným na kostky. Pořádně opečeme a přidáme k rohlíkům. Na závěr opatrně vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílků a upečeme,“ doporučuje kuchař.

V jarní nádivce by určitě neměly chybět bylinky: pažitka, petržel a mladé kopřivy – jednotlivě, nebo všechny tři druhy dohromady. Upečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 30 – 45 minut. V nádivce je všechno – příloha, maso i zelenina, takže se dá klidě jíst i samotná, ale hodí se i k masu se zelím.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.