Ve všech dobře opylených jablíčkách byste měli po rozkrojení najít hvězdičku

21. prosinec 2020

Jablíčko je snad nejtradičnější vánoční ovoce. Jsou s ním spojené štědrovečerní zvyky, někdo jimi zdobí vánoční stromek, a často je na slavnostní tabuli i jablečný štrůdl.

Ladislav Dufek je vyhlášený ovocnář, to znamená také ta správná osoba k zodpovězení otázky, jak najít ve vánočním jablíčku hvězdičku. „Pokud je to dobře opylené, tak tam křížek být musí,“ říká předseda telčských zahrádkářů Ladislav Dufek.

Jen na včely, čmeláky a jiný hmyz, který ovocné stromy opyluje, ale křížky v jablkách svést nemůžeme. „Potíž je u takzvaných triploidních odrůd, ty se špatně opylují, tam ten křížek musí být,“ dodává ovocnář.

Stejně jako víno, musí mít i jablko správnou kyselinku

Každá odrůda jablek má svůj přesný čas, kdy má nejlepší chuť. Ladislav Dufek s úsměvem dodává, že je to podobné jako u burčáku. Vinaři také čekají na správnou chvíli.

A stejně jako vinaři, mají i ovocnáři, rádi v jablku kyselinku. To je pak to správné jablíčko na výborný štrůdl. Ladislav Dufek pěstuje desítky odrůd jablek a chodí je do voňavého sklepa ochutnávat. „Abych věděl, jestli je dobrý,“ říká.

Jablíčka se světlejším obrázkem ve slupce je náročné vypěstovat

V obchodech se před svátky objevují jablíčka, která se prodávají po kusech a nejsou nijak levná. Mají totiž na slupce světlou hvězdičku.

Ladislav Dufek cenu obhajuje náročností vypěstování takového jablíčka. „Před vybarvením, v září, tam tu hvězdičku nalepíte,“ vysvětluje. Musí se ale odhadnout správný čas nalepení nálepky. „Nesmí to být brzy. Jak jablko narůstá, tak by to odpadlo,“ dodává.   

Spustit audio

Související