Řezbář z Kamenice nad Lipou v sobě objevil talent. S manželkou vyřezává betlém

17. prosinec 2020

V Kamenici nad Lipou o svátcích v ulici Na Tržišti svítí betlém. Řezbář Bohumil Biňovec ho umístil do své garáže a zve veřejnost, aby si zpříjemnila čekání na Ježíška.

„Chtěl jsem betlém, tak jsem začal s figurkami dvě stě třicet milimetrů, potom jsme celá rodina tvořili marionety,“ říká Bohumil Biňovec. Krásné loutky později vystřídaly více než dvoumetrové figury dřevěného betlému, který byl vystavený nejen na kamenickém zámku, ale i v chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Po tomto úspěchu se řezbář rozhodl, že začne pracovat na betlému plném veselých příběhů.

Inspiraci na figurky i stavby bere řezbář všude kolem sebe

Betlém, na kterém Bohumil Biňovec plánuje pracovat několik let, má zatím přes sedmdesát figurek a vystřídal auto v garáži. „Už je to ateliér, kde tvoříme, a to auto už tam nebude,“ říká řezbář s úsměvem.

Betlém totiž plánuje rozšířit až na tři stovky figurek. Inspiraci bere všude kolem sebe. S manželkou jezdí na výlety, a když vidí něco zajímavého, vyfotografují si to, a pak na tom začnou pracovat. „Je tady obec Stružky, to má patnáct domků. Jedna roubenka se mi líbila. Tu mám taky,“ říká. Sám figurky vyřezává, a manželka maluje. Spolupráci si Bohumil Biňovec pochvaluje, i když, jak přiznává, často přijde i kritika.

Chaloupka má skutečnou doškovou střechu, stromy jsou zelené

Řezbář má rád legraci, a tak si i ve svém betlému vymýšlí humorné scénky. Před chalupou honí řezník prase, v domcích se svítí a jsou vidět i stoly a židle uvnitř. „Příští rok bude hospoda a před hospodou život. Plánujeme i tržnici,“ vyjmenovává.

Precizně vypracované jsou v betlému stavby se skutečnými doškovými střechami, z komína se kouří, stromky jsou zelené opravdovým listím.

Betlém Bohumila Biňovce bude od 18. prosince otevřený každý den od sedmi do osmnácti hodin až do 3. ledna 2021.