Vánoce – písničky z Betléma. Na třebíčské základní škole vzniklo vánoční album

16. prosinec 2020

Vánoční CD plné písniček a veršovaného průvodního slova vydává třebíčský učitel a textař Emanuel Míšek společně s Josefem Fojtou z Hradišťanu.

Písničky z Betléma vznikly původně jako pásmo na besídku pro třebíčské děti ze základní školy TGM. „Anžto jsem pedagog, tak jsem potřeboval nějaké besídky pro děti, pásmo, kde budou děti zpívat a recitovat,“ vzpomíná na vznik svého prvního pásma Emanuel Míšek.

Nejprve vyšlo CD nazvané Bylinky – písničky z hrnečku, o rok později Nářadí – písničky z kufříku, a do třetice vychází k nejkrásnějším svátkům CD Vánoce – písničky z Betléma.

Průvodce albem

Každé album má svého průvodce, který mezi písničkami recituje veršované slovo. Tentokrát se toho ujali herci Bára Hrzánová a Josef Polášek. Zvukově barevná koláž využívá hudebního doprovodu cimbálové muziky Mladí Burčáci, členů Filharmonie Bohuslava Martinů, dětských sborů Slunko a Harmonie i herců Slováckého divadla z Uherského Hradiště.

„To CD je netypické v tom, že se skládá ze tří třetin, ta první je o cestě třebíčských dětí, které jedou vlakem do Betléma poklonit se Ježíškovi, a potom jedou zpátky,“ říká Emanuel Míšek. Za vznik a název druhé části může zčásti ředitel školy Martin Hlávka a překážející souprava bicích nástrojů.

Emanuel Míšek

„Já jsem tady měl ve škole bicí soupravu, na kterou jsem cvičil se synem, ale pak jsme přestali a pan ředitel říkal: teď už se na to nehraje, je to krám a překáží to. Tak jsem si řekl, že musím z toho krámu udělat didaktickou pomůcku, že do toho musíme ty bicí nějak napasovat,“ směje se učitel. Napsal pak parafrázi textu oblíbené dětské písničky Tluče bubeníček.

Písničky v nářečí

Třetí část už se skládá jen z nových lidových písniček, o které se hudebně postaral Josef Fojta a Emanuel Míšek k nim měl poskládat texty ve slováckém nářečí. „Já jsem z pomezí Moravy a Čech, takže mi je ten jazyk vzdálený. Konzultovali jsme to a já jsem napsal texty, které jdou s tou cimbálovkou, je to sranda,“ uzavírá textař.

Když vzal nové cédéčko do třídy, potěšilo ho, že si děti celé pásmo, které znaly nazpaměť, zpívaly a recitovaly sborem.

Spustit audio