Téměř na všechno si cukrářka Bára přišla sama. Svými dobrotami ohromí každého

18. prosinec 2020

Cukrářky se před Vánoci nezastaví, objednávky cukroví jen prší. Stejně na tom v uplynulých týdnech byla i Bára Lamačová z Bystré u Humpolce.

Je jí teprve 25 let, ale díky zákuskům a dortíkům v kavárně galerie 8smička ji znají nejen lidé z okolí Humpolce.

Práce do noci

Když se k zákuskům a vánočnímu cukroví přidá i nějaká svatba nebo dort k narozeninám, pracovní den může najednou začínat i ve čtyři ráno a končit pozdě večer. „Někdy odcházím v osm, v devět večer. Mám za sebou směny, kdy jsem tady byla do dvou, do tří do rána. A přestože mi je pouze pětadvacet, tak to už nezvládám, to si raději přivstanu ve čtyři a jdu makat, než abych tady byla do půlnoci,“ směje se cukrářka.

I teď při vyprávění se Bára Lamačová ve své pracovní kuchyni pilně věnuje kremrolím, o nichž říká, že se podle nich pozná kvalita cukráře a že ve stálé nabídce každé cukrárny a kavárny nemají chybět. „Za mě věneček, větrník, indián a kremrole tam musí být vždycky. Pak to měníme podle sezóny,“ říká.

Cukrářkou od školy

Bára vystudovala hotelovou školu, ale protože ji vždycky bavilo péct, měla spoustu zákazníků ještě před svým dvacátým rokem. Přestože si mnoho lidí myslí, že se řemeslu naučila někde v zahraničí, nic takového nestihla.

„Ona už na hotelovce pekla cukroví a dortíky, a pak říkala, že když půjde do Prahy, tak o všechny ty klienty přijde. Tak jsme jí doma udělali takovou malou kuchyňku, a zůstala tady.“ říká Bářina maminka Ivana Tošerová.

Cukroví

Vánoční cukroví od Báry, to jsou známé klasické druhy, ale nápadité, neobvykle barevné a chuťově zajímavé dortíky vymýšlí sama. Když se jí lidé ptají, na kolika zahraničních stážích byla, a kde se to všechno naučila, odpovídá se smíchem, že kromě několika kurzů se zahraničními cukráři, na většinu nápadů přišla sama na koleně metodou pokus omyl.

Každé jaro a podzim přijde s novými nápady, tvary zákusků a kombinacemi chutí, které zaujaly i redaktorku z časopisu Forbes. Když o Báře napsala, začaly se jí zakázky hrnout ještě ve větším množství než kdy dříve a do Humpolce míří daleko více přespolních návštěv. „Od té doby už jenom pečeme a nestíháme,“ směje se spokojeně majitelka značky Bara Bakery.

Spustit audio

Související

  • Tatrankové rohlíčky

    Do sbírky receptů na vánoční cukroví může docela určitě přibýt i ten dnešní, který mi dala humpolecká cukrářka Bára Lamačová.