Vdolky s jablečnými povidly

Koláče, vdolky, táče, placky a ještě spoustu dalších možností máme, abychom spotřebovali letní ovoce.

Kdo si umí uvařit z letních jablíček povidla, recept na ně už jsme si také říkali, může si je dát s vdolky podle receptu paní Aloisie Vrbové.

Důležité ještě je umět zadělat, jak paní Vrbová říká – obyčejné kynuté těsto s vodou.

1 kg hladké mouky

1/2 lžičky soli

1 lžíce cukru

63 g tuku (Hera, Stela, Sluna apod.)

1 kostka droždí (na kvásek)

250 ml vlažné vody

sádlo

jablečná povidla

tvaroh na postrouhání

zakysaná smetana

Na kilo mouky a kostku kvasnic potřebujeme ještě půl lžičky soli, lžičku cukru a trochu másla. Asi čtvrt litru vody přiléváme postupně, když těsto zpracováváme. A pak to chce už jen počkat, a pustit se do vdolků.

„Necháme těsto vykynout, a pak si z něj uděláme vdolky, nebo spíše takové vyšší silnější placky, a opečeme je dneska už na trochu pomaštěném teflonovém nádobí. Jak se upečou, pomažou se po vrchu sádlem. Mám připravené jablečná povidla, a na ty vdolky dám vysokou vrstvu jablečných povidel. Na to se postrouhá tvaroh a na to se ještě dá zakysaná smetana. Jsou velice dobrý a sníte jich pět,“ směje se paní Aloisie Vrbová.

Pět nebo deset, hlavní je, že si pochutnáme.