Vdolky s jablečnými povidly
Koláče, vdolky, táče, placky a ještě spoustu dalších možností máme, abychom spotřebovali letní ovoce.
Kdo si umí uvařit z letních jablíček povidla, recept na ně už jsme si také říkali, může si je dát s vdolky podle receptu paní Aloisie Vrbové.
Důležité ještě je umět zadělat, jak paní Vrbová říká – obyčejné kynuté těsto s vodou.
1 kg hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru
63 g tuku (Hera, Stela, Sluna apod.)
1 kostka droždí (na kvásek)
250 ml vlažné vody
sádlo
jablečná povidla
tvaroh na postrouhání
zakysaná smetana
Na kilo mouky a kostku kvasnic potřebujeme ještě půl lžičky soli, lžičku cukru a trochu másla. Asi čtvrt litru vody přiléváme postupně, když těsto zpracováváme. A pak to chce už jen počkat, a pustit se do vdolků.
„Necháme těsto vykynout, a pak si z něj uděláme vdolky, nebo spíše takové vyšší silnější placky, a opečeme je dneska už na trochu pomaštěném teflonovém nádobí. Jak se upečou, pomažou se po vrchu sádlem. Mám připravené jablečná povidla, a na ty vdolky dám vysokou vrstvu jablečných povidel. Na to se postrouhá tvaroh a na to se ještě dá zakysaná smetana. Jsou velice dobrý a sníte jich pět,“ směje se paní Aloisie Vrbová.
Pět nebo deset, hlavní je, že si pochutnáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.