Variace ze sýra provolone

Kdo musí denně přemýšlet, co dát na stůl, ten má starostí jen půl, když se zásobí dobrými sýry. Hned vám prozradím proč. Když máte doma například zrající sýr italského typu provolone, můžete ho buď jíst za syrova k vínu, ale uplatníte ho i v italské kuchyni, a právě to nás zajímá.

Tento sýr z mlékárny Městečko Trnávka se vyrábí z napařeného těsta, které se vysolí a pak zraje zavěšené v síťkách bez obalů a jiných úprav, takže má přírodní chuť. Vyrábí se z plnotučného mléka a má pěkně žlutou barvu, to je také lákavé.

Za chuť, konzistenci i barvu si z letošních mlékárenských dnů v Přibyslavi odvezl cenu v kategorii přírodní sýry. Jak jsem zjišťovala, co s ním, poradila mi Dagmar Švandová, která ho používá na velmi jednoduchý recept.

krájená rajčata
bylinky – oregano, bazalka
olivový olej
100g sýra provolone

Nakrájená rajčata s bylinkami, nejlépe bazalkou a oreganem zakápneme na plechu olivovým olejem, postrouháme sýrem provolone, zapečeme a necháme pěkně táhnout. „Dělala jsem to zrovna včera a byla to úplně luxusní večeře,“ usmívá se Dagmar Švandová a dodává: „To samé můžeme udělat, i pokud k rajčatům na plech přidáme třeba těstoviny. Je to sýr italského typu, takže se hodí k jakékoliv italské kuchyni.“ Sýr provolone tedy můžeme na hotové těstoviny nastrouhat pro změnu místo parmazánu.

autor: dak