Vánoční perníčky

Před námi je třetí adventní víkend a spousta milovníků cukroví ho využije k napečení dalších dávek cukroví nebo perníčků! Petra Homolová z Velké Losenice vyrábí krásně zdobené perníčky na jídlo i na zavěšení nebo na ozdobení vánočního stolu. Proto je peče z velké dávky.

Potřebujeme následující suroviny:

- 1200g hladké mouky
- 400g moučkového cukru,
- 300g rozpuštěného medu
- 250g rozpuštěného tuku
- 4 - 5 vajíček

Šikovné je dát do těsta 4 vajíčka a jeden žloutek a pátý bílek použít na polevu.
Přidat můžeme sáček koření do perníku a nebo pěkně jedno koření po druhém:

- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička anýzu
- 1 lžička nového koření
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kakaa

„Nejdříve si rozpustím tuk s medem, potom si smíchám všechny suché ingredience. Rozpuštěný tuk s medem naleju do mouky a zadělám si těsto na vále. Je to hodně náročné, protože se opravdu musí pořádně hnětat,“ přiznává Petra Homolová.

Jeden den se udělá těsto, které by mělo nejméně den odpočívat. Teprve potom se perníčky pečou, a ještě teplé se mají potřít vajíčkem, aby se leskly. Teprve třetí den se zdobí: „Polevu tvoří vyšlehaný bílek s cukrem a špetka octa, aby poleva časem nežloutla. Množství cukru záleží na velikosti bílku, aby byla poleva akorát, aby se s ní dobře pracovalo,“ radí Petra Homolová.

Opět se pro úsporu času dá použít hotová královská poleva – ovšem pak už to chce hlavně šikovné ruce a fantazii, jak perníčky nazdobit.

autor: dak