V pivnici Lipnice ve Velkém Meziříčí hrají turnaje v karetní hře ‚Prší‘. Zájem je velký

28. březen 2019

V hostincích na Vysočině se hraje ledacos. Ve Vepříkově mají mariáš, v Želivě Člověče nezlob se, Utín má zase pexeso. Pivnice Lipnice ve Velkém Meziříčí se nechtěla opičit, a tak její štamgasti hrají prší.

„Na začátku nás bylo asi dvanáct, teď už kapacita hospody nestačí,“ říká jeden z organizátorů soutěže Stanislav Dočkal, a ukazuje aktuální rozpis hry. Hráči hrají ve čtyřčlenných skupinkách podle jednoduchých pravidel. „Dáma mění, eso stojíš, sedmička ber dvě,“ vyjmenovává základní pravidla. Stolky hráčů jsou očíslované, a každá skupinka si píše své body. „První, co zavře má tři body, druhý má dva, třetí jeden, čtvrtý je bez bodu,“ vysvětluje jeden z hráčů, Bohuslav Komínek. Dodává ještě, že prší v pivnici hrají každý pátek.

Řezáním se karty míchat nemají, ale rozmíchané jsou pak nejlépe

Turnaje v prší se účastní i ženy, i když jsou v menšině. „Mamce chyběl jeden člověk, tak jsem šla hrát. Bylo mi asi šest let, když jsem se to naučila,“ říká Veronika. U vedlejšího stolu právě jeden hráč za bedlivého dozoru spoluhráčů míchá balíček karet. „Já míchám často, protože prohrávám,“ směje se Vladimír Pařil a přiznává, že míchá takzvaným řezacím způsobem, což se nemá. Dodává ale, že tak karty rozmíchá nejlépe.

Štamgasti pivnice Lipnice spolu jezdí i na výlety

Za barovým pultem vše sleduje a řídí majitelka pivnice Lenka Marková. Dříve se také turnajů účastnila, teď je spíš organizátorkou. Ukazuje také na nástěnku, která visí na zdi. Jsou na ní články o výletech, které pivnice pořádá. „Děláme výšlapy, na Meder jsme jeli, byli jsme v pivovaru,“ vyjmenovává.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.