Uvařit dobrou koprovou omáčku není složité, základem jsou kvalitní suroviny a kuchařský cit

4. listopad 2022

Nabídka jídel v českých restauracích je světová. Můžeme si dát italskou pizzu, čínu, indické kari, thajskou polévku.

Spousta z nás ale nedá dopustit na českou klasiku. Patří k ní i koprová omáčka, kterou pravidelně vaří i v jednom jihlavském řeznictví.

Hovězí vývar

„Vaříme tady vývar, který máme vařený zhruba pět hodin,“ říká nad velkým nerezovým hrncem Jitka Paculová. Vývar je to hovězí, opravdu poctivě hodiny tažený, a může být základem nejen pro koprovou, ale i pro rajskou omáčku. 

Vývar je třeba zahustit, a k tomu si kuchařka připravuje hladkou mouku, kterou rozšlehala ve vlažné vodě. Mouku je pak třeba ve vývaru vařit alespoň dvacet minut. 

Smetana, kopr

„Z chladicího boxu jsem vyndala farmářské tučné mléko, pak přidáme i smetanu na zjemnění,“ ukazuje na pracovní stůl Jitka Paculová, a mléko pak pomalu za stálého míchání přilévá do hrnce. 

Na řadu teď přichází kopr. Kuchařka ho má připravený v misce. Je nasekaný a intenzivně voní. „To je z farmy. V době sklizně jsme si ho nakrájeli a zamrazili.“ V této chvíli je možné koprovku zjemnit smetanou a dochutit. „Přidáme cukr a sůl.“ 

Tu správnou kyselost omáčky pak Jitka Paculová vytvoří pomocí octu. Ten je třeba předem ohřát a potom pomalu přes vařečku lít do hrnce. Tím zajistíme, že se smetanová omáčka nesrazí. Důležité je samozřejmě průběžně ochutnávat. 

Koprová omáčka je podle Jitky Paculové, a samozřejmě i členů její rodiny, nejlepší s hovězím masem a domácím houskovým knedlíkem. Dobrá je ale i s vařeným vejcem. 

Spustit audio

Související